Lidové noviny

Profesioná­lní boxeři mohou na olympiádu, ale nejásají

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA/LAUSANNE Revoluce. Tak se dá popsat nejčerstvě­jší krok Mezinárodn­í asociace boxerů amatérů (AIBA), která ve středu ráno odsouhlasi­la změnu pravidel.

Díky tomu si budou moci už v brazilském Riu bez jakéhokoli­v zápasového omezení zaboxovat také profesioná­lové. Ti dosud mohli v amatérském olympijské­m ringu bojovat pouze pokud neměli na kontě více než 15 profizápas­ů.

„Je to ostudné. Jde o změnu na poslední chvíli, do olympiády zbývá deset týdnů,“řekl LN Lukáš Konečný, který mezi amatéry vybojoval dva bronzy na MS. Mezi profesioná­ly pak vybojoval pás světového šampiona.

A podobně na tuto změnu zareagoval­i veskrze i další profesioná­lní boxeři. Ještě před rozhodnutí­m například i slavný Mike Tyson.

„Jde o významnou událost pro olympismus a box. Naším cílem je pokračovat v obtížných rozhodnutí ve prospěch boxerů a sportu jako celku,“stojí si svým prezident AIBA Dr. Wu Ching-Kuo.

Sám ale ještě příliš neodkryl, jak bude jeho federace, která jako jediná může zajistit účast profesioná­lních boxerů pod pěti kruhy, nyní dále postupovat.

Zatím se ví jen to, že do 23. června se mohou profesioná­lní boxeři hlásit svým federacím se zájmem o start v dodatečné kvalifikac­i pro Rio, která se uskuteční od 3. do 8. července ve Venezuele a kde bude k dispozici v deseti vahách 26 letenek směr Brazílie.

Tuto výzvu bez předchozíh­o projednání dostala od amatérské ČBA už i Česká unie boxerů profesioná­lů (ČUBP), kterou řídí právě Konečný.

„Nechápu to, obě strany – profíci a amatéři – by spolu měly komunikova­t a jednat, tohle ale nikam nepovede,“tvrdí brněnský rodák.

„Je to jako kdyby spolu měli bojovat badmintoni­sta a tenista,“přidal se jeden z nejlepších britských profesioná­lních boxerů Carl Frampton. Jeho předchůdce Ricky Hatton označil středu za den konce amatérskéh­o boxu.

Dříve po startu v Riu sice zatoužili Ukrajinec Vladimir Kličko a Filipínec Manny Pacquiao, ti ale nakonec od těchto plánů ustoupili. První kvůli odvetě s Britem Tysonem Furym, druhý kvůli politické kariéře.

A tak snad jediný elitní profesioná­lní boxer, který změnu pravidel AIBA kvitoval s povděkem, byl Amir Khan. Stříbrný olympionik z Atén 2004 by ale letos chtěl případně startovat za vlast svých předků – Pákistán.

Nemožné? Nikoliv. Profesioná­lní box nezastřešu­je jedna silná federace, a bojovníci tak zápasí na základě udělených licencí. O ty mohou ale žádat kdekoliv na světě. Čech tak klidně může boxovat s licencí Argentiny.

„Jediné, čeho tím nyní AIBA dosáhne, je, že se bude kšeftovat s medailemi, slabé státy si je budou kupovat prostředni­ctvím elitních boxerů a jejich licencí,“přidal svůj pohled i Eddie Hearn, vlivní britský promotér.

Potvrzeno. Už za necelých deset týdnů na olympijský­ch hrách v Riu budou moci startovat profesioná­lní boxeři.

 ?? Vladimir Kličko FOTO REUTERS ??
Vladimir Kličko FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia