Lidové noviny

Česko hledá útočníka: kdo bude první volbou?

- RADIM TRUSINA INNSBRUCK

Zní to trochu paradoxně: ač česká fotbalová reprezenta­ce obecně neřeší problém se střílením gólů, nemá zároveň jasnou jedničku do útoku. „Všichni tři útočníci jsou na stejné startovní čáře, ale bude hrát roli, jak zvládnou přípravná utkání,“říkal v úterý trenér Pavel Vrba.

Jaký byl stav o 24 hodin později? Česko v předposled­ní přípravě před Eurem mezi zasněženým­i alpskými štíty porazilo v Innsbrucku Rusko 2:1.

Ještě v neděli narazí český tým v Edenu na Jižní Koreu, která dostala příděl 6: 1 od Španělska – prvního soupeře na Euru.

Kdo se na české straně favoritovi postaví na hrotu? Z náznaků se zdálo, že navrch mohl mít sparťanský kapitán Lafata, který hrál v základní sestavě proti Rusům. Pro nejlepšího kanonýra české ligové historie je kromě stabilní střelecké formy výhodou i typologie. „Je víc do kombinace a mezihry,“říká o 34letém střelci Vrba. Právě tak by se chtěl český kouč se svým týmem v těžké skupině, kde jsou ještě Chorvaté a Turci, prezentova­t. Habáni Necid se Škodou jsou jistější ve vzduchu.

Lafata se proti Rusům rozjížděl pomaleji. Na delší dobu byl jeho jediným kontaktem s míčem ten, když na začátku rozehrával, a pak po gólu soupeře: už v 6. minutě Kokorin propálil Čecha ze 20 metrů.

Lafata mohl srovnat, ale ve skluzu na brankové čáře balon do sítě nedopravil. Dvakrát byl v těsném ofsajdu, přímý kop z ideální pozice mu lapil gólman Lodygin.

O poločase ho vystřídal nabuzený Necid a po čtyřech minutách hlavou sklepl míč pro Rosického, který se trefil báječně z hranice pokutového území. A pak 90. minuta: centr Krejčího zleva a Necid zařídil vítězství. To jsou plusové body! Slávista Škoda zůstal jen na lavičce.

Národní tým s přehledem odvrátil hrozbu, že by popáté z 21 utkání pod Vrbou nedal gól a možná našel jedničku na hrot. Nebo ne?

Česko Rusko 2 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia