Lidové noviny

Proč ten posměch za úvodní bronz?

- MARTIN EGYED

Byl to takový šampionát v plenkách, na zkoušku. Zatím se mu říkalo Pohár evropských národů a na závěrečný turnaj čtyř do Francie se probojoval­i i Čechoslová­ci. Do Marseille přijeli vlakem, z nádraží šli do hotelu pěšky, s kufry v ruce. Hvězda nehvězda, slavný záložník Dukly JosefMasop­ust si vylosoval, že ponese síť s balony.

Nejprve se hraje semifinále: rychlonozí hráči Sovětského svazu jsou však nad síly čs. týmu. Navíc mají za zády famózního Lva Jašina. Borci s nápisem CCCP na dresech se nakonec stanou prvními mistry Evropy. Čechoslová­ci se ovšem hned oklepou a porazí dvěma góly domácí Francii, což znamená třetí místo. Kromě sborné a Jugoslávie teď není ve fotbalové Evropě lepšího týmu!

Po návratu domů však hřejivý pocit rychle vyprchá. Na bronzové hrdiny čeká v Praze jen pár funkcionář­ů a příbuzní. Za dva roky skoro stejný tým vedený stejným trenérem, Vídeňákem Rudim Vytlačilem, přiveze z Chile stříbro a národ mu padne k nohám. Teď si místo ovací Masopust a spol. vyslechnou, jak byli na Euru špatní a pomalí. „Je to úspěch, ale...“začíná zlověstně referát časopisu Stadion. Kritika za krutou prohru se Sověty se dá pochopit, ačkoli třígólová nadílka neodpovídá průběhu hry. Navíc sparťan Vojta neproměnil penaltu a jeho spoluhráč z Letné Andrej Kvašňák dohrával s těžkým výronem. Tehdy se ještě nestřídalo.

Proč ale média rozcupoval­a národní tým i po triumfu nad Francií? „Nechtějme z tohoto vítězství dělat senzaci,“brzdil nadšení týdeník Stadion a vysvětlil proč: „Postrádáme u nás dobré křídelní útočníky.“Jako na potvoru dal rozhodujíc­í gól Laco Pavlovič, typické křídlo. „To už ale fotbalisté galského kohouta ztratili zájem o hru,“opáčil sarkastick­y Stadion. Kritický tón naštěstí časem ubral na ostrosti. Experti uznali, že ani třetí místo není zadarmo.

Skepsi nad bronzem možná podvědomě podnítila i skutečnost, že do kvalifikac­e o první šampionát se přihlásilo jen sedmnáct zemí. Navíc favorizova­ní Španělé se před čtvrtfinál­e se Sovětským svazem vyřadili sami. Generál Franco jim zakázal hrát s hráči z komunistic­kého státu.

Jeden historický moment na závěr: s Francií se naposledy hrálo v divácky neoblíbený­ch dresech se lvem v pěticípé hvězdě. Od příště už bude na prsou reprezenta­ntů svítit husitská pavéza.

Zlato, stříbro a tři bronzy. Čistě statistick­y vzato patří Češi mezi nejúspěšně­jší účastníky evropských šampionátů. Před červnovým kláním vás nový seriál LN v devíti dílech provede triumfy i pády českoslove­nského a českého týmu na předchozíc­h Eurech. Hned na prvním z roku 1960, které se stejně jako letos konalo ve Francii, skončili na pěkném třetím místě. Moc si toho ale kupodivu neceníme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia