Lidové noviny

Kdo chce být na chvíli Jašinem

-

snímek jako kdyby vypadl z dílny legendární­ho „Radia Jerevan“. Pro nás je to spíš důkaz, že i sportovní publicisti­ka první evropský šampionát pojala ledabyle.

Autoři knihy Svět 90 minut se pomocí fotografie s letícím brankářem jali ilustrovat hru Čechoslová­ků na Euru 1960.

Problém je, že snímek kouzlem nechtěného zobrazuje něco jiného než realitu.

Začněme popiskem, který říká: „V semifinálo­vém utkání evropského Poháru národů v Marseille jsme se sovětskými fotbalisty prohráli 0:3. Jašin v tomto případě na míč nedosáhl, ale Bubníkova střela šla vedle.“

Člověk nemusí být nutně fotbalový expert, aby při pohledu na plachtícíh­o muže v čapce nezpozorov­al, že tu cosi nehraje. Kope-li soupeř míč vedle, skáče Tohle že je v Marseille?

gólman přece jaksi šejdrem mimo bránu. Jak to?

Pánové redaktoři Jenšík aMacků si při pohledu na snímek všimli i jiných nesrovnalo­stí, ať už jsou to stulpny hráčů či branka- řova tvář, která ani trochu nepřipomín­á „černého pavouka“. Ve své Kronice českého fotbalu z 90. let uvedli vše na pravou míru: fotka byla pořízena v roce 1964. Ne ve Francii, ale na praž- ské Julisce. A znázorňuje ligový duel mezi Duklou a ostravským Baníkem. Jeho již překonaný gólman se jmenuje Geryk, a nikoli Jašin. A ve skutečnost­i dostává gól, kterýžto sudí neuzná pro ofsajd jednoho z pražských útočníků.

KURIOZITA

Jistě, šotky v médiích byly, jsou a pravděpodo­bně jen tak nezmizí. Ale tento řádil v různých publikacíc­h v nebývalém rozsahu. V české i slovenské mutaci Světa 90 minut z roku 1976, stejně jako v jeho rozšířené verzi o čtyři roky později. Bez ověření snímek převzaly i jiné knihy.

Co si asi myslel při pohledu na fotografie Josef Geryk, který se později proslavil v brance mistrovské­ho Spartaku Trnava? Třeba mu srovnání se slavným Rusem lichotilo. Kdo ví? ed

 ?? Kdepak, brankář „letí“na Julisce. REPRO KRONIKA ČSF ??
Kdepak, brankář „letí“na Julisce. REPRO KRONIKA ČSF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia