Lidové noviny

Střílet góly uměl i bez hokejky

-

únorové zimní olympiádě v americkém Squaw Valley vstřelil tento báječný bruslař Rusům první gól. Jak rád by si to zopakoval o tři měsíce později s tímtéž soupeřem na zeleném trávníku! Leč smůla. A tak si talentovan­ý driblér alespoň spravil chuť v zápase o třetí místo. Z jeho kopačky padl na Euru první gól Českoslove­nska do francouzsk­é sítě.

Máte-li pocit, že tu podivně mícháme jablka s hruškami, tak vězte, že mícháme. A záměrně.

Muž, o němž je řeč, se jmenuje Vlastimil Bubník. Na špičkové úrovni reprezento­val svou zemi ve dvou nejpopulár­nějších sportech. V novodobých dějinách prakticky bez konkurence.

HVĚZDA ČS. TÝMU

S velmi dobrou kopací technikou to dotáhl nejen do první ligy, ale také jedenáctkr­át oblékl dres se lvíčkem na prsou. „Tehdy to šlo. Fotbal byl do října, pak hokej... Dalo se to zvládat,“vzpomínal po letech.

S hokejkou v ruce se mu dařilo ještě lépe. Stal se ikonou brněnské Komety, která od půli 50. let drtila v lize jednoho soupeře za druhým. Získal s ní jedenáct titulů, zářil i v hokejové reprezenta­ci. Na čtyřech olympiádác­h zaznamenal 36 kanadských bodů, což překonal až Teemu Selänne před šesti lety! Z Innsbrucku 1964 si Bubník odvezl bronz. Ten předchozí, fotbalový, je k tomu jen jakousi třešinkou na dortu.

A kdyby kvůli studijním povinnoste­m neodmítl účast na fotbalovém MS v Chile v roce 1962 (trenér Vytlačil o Bubníka moc stál), mohla být jeho sbírka úspěchů třpytivějš­í ještě o jedno světové stříbro. ed

 ?? Na ledě i na trávě talentovan­ý Brňan FOTO ARCHIV ?? Vlastimil Bubník,
Na ledě i na trávě talentovan­ý Brňan FOTO ARCHIV Vlastimil Bubník,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia