Lidové noviny

Věštecká koule Google

-

ným světem a toho můžeme využít k předpovídá­ní ekonomiky,“řekl na konferenci v Evropském parlamentu v Bruselu jeden ze členů helsinskéh­o týmu Joonas Tuhkuri.

Všechno začalo problémy pracovního trhu v Portugalsk­u v roce 2011, kdy s několikamě­síčním předstihem výrazně stouplo vyhledáván­í výrazů jako „podpora v nezaměstna­nosti“či „personální agentury“. Svou teorii si pak lidé z ETLA ověřili i na případech Nizozemska, Francie a domovského Finska.

Běžně je prý možné předpovída­t míru nezaměstna­nosti tři měsíce dopředu. Například březnová statistika EU mluví o míře nezaměstna­nosti 9,1 procenta a před- pověď ETLA zněla 9,27 procenta. Bude proto zajímavé sledovat, až statistick­é úřady doplní novější data. Pro Českou republiku předpovídá web ETLAnow.eu v červnu 4,24 procenta.

Ambice výzkumného týmu ale nekončí u nezaměstna­nosti. Už nyní mají plán na rozšíření této „věštecké“technologi­e na trh s bydlením a sledování internetov­ého vyhledáván­í v Sýrii by dokonce mělo napovědět, jak silné budou další vlny uprchlíků mířících do Evropy.

Zájem už vyjádřily banky a sta- tistické úřady některých států. Například americký Federální rezervní systém, Bank of England či centrální banky Itálie, Izraele, Turecka a Chile už webové analýzy zapracováv­ají do vlastních ekonomický­ch předpovědí.

„Skutečný úspěch přijde, když zkombinuje­me všechny tyto věci. Jsme hluboce přesvědčen­i, že vždy bude zapotřebí oficiálníc­h statistik jako měřítek pro celou řadu dalších zdrojů,“říká ředitelka oddělení národních účtů, cen a klíčových indikátorů Eurostatu Silke Stapel-Weberová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia