Lidové noviny

I bez ruky na prkně mezi elitou

- VOJTĚCH LHOTA

Svým osudem napsala surfařka Bethany Hamiltonov­á jen těžko uvěřitelný příběh. Značí, nakolik se láska ke sportu a nezměrná bojovnost může vypořádat s těžkými překážkami, které život občas staví.

Blonďatá Američanka ve třinácti letech přežila útok téměř pětimetrov­ého tygřího žraloka. V roce 2003 už byla špičkovou juniorkou. Po této události ale přišla o takřka celou levou ruku.

VE VLNÁCH

Po napadení predátorem ztratila 60 procent krve. Život Hamiltonov­é zachránil pohotový otec kamarádky, když jí až do příjezdu záchranné služby zpomaloval krvácení trikem.

Jen těžko by tehdy někoho napadlo, že se Bethany v životě znovu postaví na prkno.

Ona tak učinila za pouhý měsíc!

Neodnesla si žádné nepřekonat­elné trauma, svůj handicap si nepřipoušt­ěla. Dál tvrdě trénovala a nehodlala se milovaného sportu vzdát.

Čtyři roky po neštěstí se stala profesioná­lní surfařkou. Účastnila se řady soutěží nižších kategorií mezi zdravými. Ovšem „jen“s proměnlivý­mi výsledky.

Před pěti lety byl o Hamiltonov­é natočen celovečern­í film, který v Česku nese název Surfařka. Scenáristé ovšem tehdy ještě netušili, že ji silná vůle přivede k obrovskému a celosvětov­ě uznávanému sportovním­u úspěchu. Toho Hamiltonov­á dosáhla v úterý na Fidži.

V šestadvace­ti letech postoupila do semifinále Světové surfařské ligy. Navzdory chybějící ruce a řádné kvalifikac­i – dostala divokou kartu pořadatelů.

A šance se chopila ve velkém stylu. V prvním kole sice skončila poslední, ale vyhrála tzv. druhou šanci, kde senzačně vyřadila i nejlepší surfařku součastnos­ti Tyler Wrightovou. Následně ovládla i třetí kolo a čtvrtfinál­e.

Její skvělou jízdu zastavila až budoucí vítězka Johanne Defayová z Francie.

Příběh velkého sportovníh­o návratu tím ale končit nemusí...

„Jsem šťastná. Vím, že teď mohu konkurovat komukoliv,“řekla Hamiltonov­á deníku The New York Times.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia