Lidové noviny

Bruselu stále vadí Pražský okruh

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Evropská komise má problémy už jen se třemi z 11 klíčových dopravních staveb v České republice, které mají staré stanovisko k posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), a na jejichž financován­í se proto Brusel odmítá podílet. V rozhovoru pro LN to uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Konkrétně jde o Pražský okruh, dálnici D3 kolem Českých Budějovic a obchvat Frýdku-Místku.

„O těchto třech stavbách budeme muset s Komisí ještě diskutovat. Myslím si ale, že pokud najdeme dobré odůvodnění, mohly by projít,“uvedl Ťok s tím, že jednání o EIA se významně posunulo. „Konečně se nám s Evropskou komisí podařilo dojednat něco, co dává smysl,“pochvaluje si ministr.

Původně totiž hrozilo, že celý proces posuzování vlivu na život- ní prostředí se bude muset opakovat u všech, tedy u více než stovky dopravních staveb se „starým EIA“. To by znamenalo další velké zdržení výstavby.

„Komise nám doporučila, abychom udělali novelu zákona o EIA, ve které pro vybraných 11 prioritníc­h dopravních staveb bude vydáno ověřovací stanovisko, což doposud nešlo,“vysvětluje Ťok. „U ostatních projek- tů stanovíme priority a proces EIA budeme opakovat v zúženém řízení. Zdržení by ale nemuselo být tragické,“věří ministr.

Ťok chce také radikálně zjednoduši­t celý systém povolování veřejných staveb. „Poté, co se stavba prohlásí za veřejný zájem, bude probíhat proces EIA, k němuž se budou moci všichni vyjádřit. Po něm bude následovat pouze jednostupň­ové stavební řízení bez připomínek veřejnosti,“plánuje ministr. Rozhovor čtěte na straně 12

Zdržení kvůli opětovnému vydání posudku EIA by nemuselo být tragické

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia