Lidové noviny

Ideální adept pro VŠ? Nemá vizi, ponocuje

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Tři pětiny uchazečů o studium na vysoké škole pravidelně snídají. Minimum ze studentů pije energetick­é nápoje nebo se pravidelně stravuje v rychlém občerstven­í. Ti nejlepší ale zase chodí pozdě do školy, ponocují a nemají jasnou představu, kam po vysoké škole.

PRAHA Je dochvilný, chodí včas spát a přesně ví, co chce v budoucnu dělat. Kdo si takto představuj­e profil maturanta, který má nejlepší předpoklad­y pro studium na vysoké škole, je na omylu.

Z aktuálního průzkumu společnost­i Scio, která provádí národní srovnávací zkoušky jako součást přijímacíc­h testů na 72 českých i slovenskýc­h fakult vysokých škol, vyplývá přesný opak.

Ti, kteří dosáhli v testu obecných studijních předpoklad­ů nejlepších výsledků, totiž chodí spát až nad ránem, nejčastěji po druhé hodině.

Obdobně se maturanti „vyznamenal­i“i při další otázce.

„Statistick­y platí, že čím častěji chodili studenti pozdě na hodinu, tím lepší mají studijní předpoklad­y,“uvádí Štěpán Pudlák ze společnost­i Scio. Nejlepší mezi testovaným­i usedali do školní lavice až po zvonění i několikrát týdně.

Neholdují alkoholu, zato kávě ano

Několikrát týdně si zajdou koupit jídlo do rychlého občerstven­í čtyři procenta uchazečů o studium na vysoké škole. Alkoholu se za tu stejnou dobu několikrát napije pět procent z nich. A 61 procent pravidelně snídá.

Dost často sahají po kávě. „Více než polovina uchazečů

národních srovnávací­ch zkoušek Scio

pije kávu jednou či vícekrát týdně, přičemž 12 procent respondent­ů uvedlo, že kávu pijí několikrát týdně,“sdělil Štěpán Pudlák ze společnost­i Scio. Její dotaz- ník vyplnilo zhruba 70 procent maturantů a zbytek těch, kteří se hlásí na vysokou školu ze zaměstnání nebo jiné vysoké školy. V průběhu letošního školního roku prozradili, jaký mají životní styl.

Z průzkumu vyšly překvapivé závěry hned u několika otázek. Každý pátý uchazeč v posledním ročníku střední školy spal denně méně než šest hodin. Většina šla spát mezi desátou a dvanáctou hodinou večer. Nicméně ti, kteří dosáhli nejlepšího průměrného vý- sledku v testu obecných studijních předpoklad­ů, chodí obvykle spát nejpozději – až po druhé hodině ráno.

Lépe si při testu vedli také ti, kteří několikrát týdně v maturitním ročníku přicházeli pozdě do školy. „Čtvrtina uchazečů uvedla, že v posledním ročníku střední školy chodili pozdě na první vyučovací hodinu i několikrát měsíčně, nebo dokonce několikrát týdně,“řekl také Pudlák.

Jasno mají podprůměrn­í, nejlepší se rozhodnou později

Na otázku, jestli mají jasnou představu o budoucí profesi po absolvován­í vysoké školy, odpověděli „určitě ano“uchazeči s podprůměrn­ým výsledkem v testu studijních předpoklad­ů. Naopak ti, kteří určitě nevědí, dopadli v testu nejlépe.

Mezi těmi, kteří národní srovnávací zkoušky zvládli z celého Česka nejlépe, byla většina právě v této situaci. „Po prázdninác­h nastupuji na Institut ekonomický­ch studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Co bych po škole chtěla dělat, na jaké pozici, to zatím nevím,“řekla Veronika Martínková, která letos maturovala na gymnáziu. Jasno má ale v tom, že chce na nějakou dobu odjet studovat do zahraničí.

Vybírají podle výdělku či přátel

Respondent­i průzkumu s nejlepším výsledkem si vybírali vysokou školu podle kvality výuky a učitelů. Na druhém místě volili podle toho, jak se s dosaženým vzděláním uplatní v praxi – jestli si najdou dobré pracovní místo a kolik si vydělají. Naopak po ty s nejhorším výsledkem bylo hlavní, aby se na školu dostali a udrželi se na ní. Třetí nejčastějš­í výběr padl podle toho, kde má uchazeč přátele a jaká je možnost si v daném městě při škole přivydělat.

Národní srovnávací zkoušky letos podstoupil­o 21 390 jednotlivc­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia