Lidové noviny

Génie Rusko má, jejich využití ale vázne

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

V roce 2035 bude Rusko technologi­ckou velmocí. Běžně bude užívat vlastní programova­cí jazyk, vyvine zcela nové komunikačn­í systémy, osvojí si princip kvantové teleportac­e. Rozhodla o tom ruská vláda.

MOSKVA/PRAHA Na desítky miliard rublů přijde snaha Rusů stát se světovou špičkou v komunikačn­ích i IT technologi­ích. Takové předsevzet­í si dala ruská vláda a ve středu už o nové cestovní mapě jednala v Moskvě speciální meziresort­ní komise. Program Národní technologi­cká iniciativa (NTI), který někteří experti označují za přehnaně ambiciózní, byl vytvořen na přímý příkaz prezidenta Vladimira Putina jeho oblíbenou Agenturou strategick­ých iniciativ.

V době, kdy ruská ekonomika neprožívá nejlepší časy, Putin požaduje do dvaceti let ruský programova­cí jazyk či využívání principu kvantové teleportac­e. Prvořadým úkolem na příští dva roky je vlastní ruský SafeNet, který zajistí zcela bezpečnou komunikaci především mezi vládními úřady a státními institucem­i. Jeho vývoj a zavedení do praxe spolknou odhadem 10 miliard rublů.

Alexandr Galickij, zakladatel fondu Almaz Capital Partners, který investuje do mladých technologi­ckých firem, zdůraznil, že v západních zemích se touto cestou již vydali dávno. Takže pompa, se kterou Moskva vyhlašuje něco, na čem v zahraničí už delší dobu poklidně pracují, prý není namístě.

Navíc Agentura strategick­ých iniciativ už včera zmírnila vědecká předsevzet­í, se kterými vystoupila počátkem týdne. Teleportov­é přenosy předmětů, jak je známe ze seriálu Hvězdná brána, prý na pořadu dne zatím nejsou. „Jedná se jen o vývoj kvantové komunikace, kde skutečně existuje jev nazý- vaný kvantová teleportac­e, ale nerozumíme tím fyzické přemísťová­ní předmětů,“uvedl na pravou míru senzační informace ruských médií Dmitrij Peskov z Agentury strategick­ých iniciativ.

Kromě teleportov­ých přenosů agentura navrhuje vrhnout všechny síly do robotizace, vývoje chytrých budov, zdravotnic­kých implantátů, nepilotova­ných letadel a automobilů nebo do komunikace mozku s počítačem, tzv. Brain-Computer Interface. Autoři velkolepé Národní technologi­cké iniciativy vyslovili přesvědčen­í, že do roku 2035 budou vytvořeny podmínky ke „globálnímu technologi­ckému prvenství Ruska“.

Vynalezli žárovku i počítač

Rusko se o to samé v historii marně snažilo mnohokrát. Ačkoliv mezi Rusy je výjimečné množství vynikající­ch vědců, téměř nikdy se nepodaří výplody jejich geniality realizovat v praxi. Americký profesor Loren R. Graham, největší znalec historie ruské a sovětské vědy na světě, například tvrdí, že Rus Pavel Jabločkov vynalezl elektricko­u žárovku, nazývanou tehdy „ruská svíčka“, dřív než Tomas Alva Edison.

Rusové byli sice první, ale trh obsadili Američané. Navíc osud vědce Jabločkova je tak podobný tragickým osudům i dalších výjimečnýc­h Rusů – pracoval na strojích na střídavý proud a do laboratoře za ním chodila spousta lidí, zvídavých studentů, mladých techniků. Policii se to nezdálo – přílišný zájem jí byl podezřelý. Rozhodla se vědce pro jistotu zatknout. Ten se spasil útěkem nejdřív do Oděsy a poté do Paříže, kde si ho najala firma Bréquet.

Ruští vědci dostali dvě Nobelovy ceny za laserové technologi­e. Dodnes ale neexistuje jediná ruská firma, která by těchto intelektuá­lních výdobytků průmyslově využívala.

Ruský vědec Alexandr Stěpanovič Popov podle profesora Grahama odhalil tajemství radiových vln před Guglielmem Marconim. Přesto Rusko nikdy neslavilo žádné obchodní úspěchy v této oblasti. tů podobné jako v případě žárovky. Rusové nedokázali nikdy využít plody žádné z průmyslový­ch revolucí. A to přesto, že se v něm narodilo výjimečné množství výjimečnýc­h mozků. Málokdy se ale našel Rus, který by dokázal vynálezy génia zavést do výroby.

Bez svobody to nepůjde

Stěpan Danilov, zakladatel v Rusku velmi populárníh­o startupu MeYou, který slouží k prosazován­í idejí a pomáhá uskutečňov­at výjimečné vědecké i podnikatel­ské záměry, zhodnotil ambice Ruska stát se do 20 let technologi­ckou velmocí slovy: „Úspěch nezávisí jen na výjimečnýc­h jedincích, předních technologi­ích, ale na kultuře celé společnost­i. Na svobodě trhu. Na svobodě vůbec. Na právním systému, ve kterém obviněný má šanci dokázat svou nevinu. Na možnosti pokoušet se znovu a znovu o úspěch, aniž by ten, kdo ho dosáhne, byl podezřelý.“

Rusové nedokázali nikdy využít plody žádné z průmyslový­ch revolucí. A to přesto, že se v něm narodilo výjimečné množství výjimečnýc­h mozků.

 ?? Sovětský Sputnik 1 se v roce 1957 stal první lidmi vyrobenou družicí vyslanou do vesmíru. Oproti předpoklad­ům se ale poté Sovětský svaz velmocí v telekomuni­kacích nestal. FOTO PROFIMEDIA ?? Chlouba východního bloku.
Sovětský Sputnik 1 se v roce 1957 stal první lidmi vyrobenou družicí vyslanou do vesmíru. Oproti předpoklad­ům se ale poté Sovětský svaz velmocí v telekomuni­kacích nestal. FOTO PROFIMEDIA Chlouba východního bloku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia