Lidové noviny

Kurýr, který se nikdy nevzdal

- PROKOP TOMEK

PRAHA Štěpán Gavenda se narodil

ve Vizovicích. Jako mladistvý se vícekrát střetl se zákonem a rok pobýval v polepšovně. V roce 1942 se pokusil odejít k českoslove­nské zahraniční armádě. Německý soud jej za pokus o přechod hranic poslal na sedm

25. června 1920

lu s kamarádem Milošem Zemánkem vytvořil během 15 následujíc­ích tajných cest rozsáhlou síť spolupraco­vníků po celém území státu. Po zradě kolegy Zemánka s Gavendou 1. srpna 1949 zatkli na Wilsonově nádraží v Praze. Správce známé věznice „domečku“na Hradčanech sadista František Pergl Gavendu uvítal jako každého nováčka bitím. Gavenda vzal i se spoutanýma rukama židli a několikrát s ní Pergla přetáhl přes hlavu. Druhý den jej proto raději odvezli jinam. Státní soud Gavendu 23. června 1950 odsoudil k trestu smrti a Nejvyšší soud trest potvrdil. Nakonec ale 10. prosince 1952 dostal milost a doživotí. 2. ledna 1952 se Gavenda s pěti dalšími vězni proboural zdí obávané leopoldovs­ké trestnice. Až na jednoho se všem útěk podařil. V říjnu 1952 se Gavenda i přes riziko vrátil do Českoslove­nska. Sovětské hlídce při návratu ještě uprchl. Dokonce i když jej 5. listopadu 1952 zadrželi na vnitroněme­ckých hranicích sovětští a východoněm­ečtí vojáci, dokázal chladnokre­vně využít situaci a skrytou pistolí vojáky ohrožoval. Při tomto posledním útěku jej ale nakonec dopadli a předali do Českoslove­nska.

Štěpán Gavenda byl popraven tři dny po svých čtyřiatřic­átinách, 28. června 1954 ve věznici Praha Pankrác.

Kurýr Štěpán Gavenda patří mezi nejpozoruh­odnější osobnosti třetího zahraniční­ho odboje. Jeho nadání a odvaha byly zcela mimořádné.

 ?? Opakovaně pronikl do komunistic­kého Českoslove­nska a vybudoval v zemi síť spolupraco­vníků. Podařil se mu útěk ze slavné leopoldovs­ké věznice. FOTO VHÚ ?? Štěpán Gavenda (1920–1954)
Opakovaně pronikl do komunistic­kého Českoslove­nska a vybudoval v zemi síť spolupraco­vníků. Podařil se mu útěk ze slavné leopoldovs­ké věznice. FOTO VHÚ Štěpán Gavenda (1920–1954)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia