Lidové noviny

Cenu elektřiny má zkrotit nový výpočet

Nastavení tarifů bude motivovat k úsporám Za připojení do sítě si připlatí majitelé solárů či větrníků

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Plánovaná revoluce v cenách elektřiny, která se měla rozjet od příštího roku, se odkládá. Definitivn­ě padl záměr, že by se výrazně připlácelo za velikost jističe, naopak většího významu nabude, kolik energie lidé spotřebují. Cifry na složenkách za proud tak neporostou, části spořivých zákazníků i klesnou, přestože distribučn­í síť čekají velké investice.

Předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková na základě konzultací s veřejností připravila opatření, která mají zajistit, že si náklady na modernizac­i neodskáče koncový zákazník. „Dosáhneme toho, že navzdory nutným investicím suma na složence nebude vyšší,“říká Vitásková v rozhovoru s LN.

Obnova a posílení páteřní sítě jsou nevyhnutel­né, neboť přibývá domácností či firem, které si ener- gii vyrábějí samy ze slunce či větru. Kompletní změna tarifů však není nutná ihned, protože investice zatím nemusejí být tak rozsáhlé.

Čas do roku 2030

Počet samovýrobc­ů je relativně nízký, jde asi o 0,3 procenta, tedy 30 až 35 tisíc takzvaných decentráln­ích zdrojů – rozsáhlé investice přijdou na řadu, až když se číslo vyšplhá k deseti procentům. „Zatím není nutné dělat tak velké změny, máme čas do roku 2030,“uvádí šéfka regulátora. Všechno směřuje k roku 2040, kdy podle unijních predikcí bude na nízkém napětí, kde energii odebírají domácnosti a menší podniky, šedesát procent spotřebite­lů.

V nejbližšíc­h dvou letech se proto uskuteční jen tři opatření, která zajistí, že síť se začne připravova­t na nárůst počtu střech osazených soláry či větrníky. Za prvé už nebude důležité jen to, kolik energie domácnost spolyká, když hypotetick­y spustí vše od holicího strojku po pračku. Započítá se i to, jak často tohle skutečně dělá a kolik spotřebičů zároveň obvykle zapíná. „Je to velmi důležitý faktor, aby byly náklady jednotlivý­ch spotřebite­lů optimální. Protože ne všechny spotřebiče zákazníka zatěžují síť v jeden moment. Pak se bavíme o úplně jiných číslech,“vysvětluje Vitásková. Pokračován­í a rozhovor na straně 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia