Lidové noviny

Budoucí první pár?

-

Donald Trump líbá svoji ženu Melanii na republikán­ském kongresu v Clevelandu. Zítra by měl přijmout oficiální nominaci strany do podzimních prezidents­kých voleb. EDUARD FREISLER

Měl na svém seznamu stovky delegátů, kteří se podepsali pod petici požadující „volbu svědomí“. Věřil, že se jeho kampaň dočká úspě-

chu, protože získal většinu delegátů z 11 států, což mělo podle pravidel Republikán­ské strany stačit ke změně procedury – volby prezidents­kého kandidáta nezávislé na výsledcích daného státu.

„Máme Minnesotu, Colorado, Utah, Virginii...“vyjmenoval Dan Waters, autor dokumentu „Delegáti bez závazků“, prvních pár rebelující­ch států. „Jde o to, že strana se rozhodla diktovat delegá-

tům, jak se mají chovat. To potom nemusíme mít žádný kongres. Berou delegátům právo na to, aby volili podle svého svědomí. A řada delegátů je prostě Trumpovou kandidatur­ou znepokojen­a,“říká Waters na chodbě arény.

„Co to meleš o volbě svědomí? Delegáti musejí zvolit Trumpa a respektova­t vůli voličů,“přeruší Waterse jeden z kolemjdouc­ích delegátů.

Urostlý muž měl na klopě saka připíchnut­ý odznak, na němž stálo „I’m with Hair“(Jsem s účesem, v narážce na vlasy Donalda Trumpa). Jde o s slovní hříčku na heslo kampaně Hillary Clintonové „I’m with Her“( Jsem s ní, pozn. redakce).

Podobné debaty bylo možné zaslechnou­t v pozdním odpolední i na dalších místech arény. Mezi největší „antitrumpo­vce“patří delegace z Utahu, kde Donald Trump během primárek zcela propadl. Mormoni, kteří tvoří většinu obyvatel tohoto státu, se dodnes ukazují být nejzavilej­šími odpůrci miliardáře. kroutí hlavou. „Delegáti, kteří chtějí volit podle toho, jak se cítí, naštvou řadu voličů,“poznamená.

„Tohle je nebezpečný precedens pro budoucí volby. Je hlas lidu méně než pocit delegáta, který je navíc reprezentu­je?“položí řečnickou otázku. Mladý konzervati­vec, který stál o kousek dál, s ní ale nesouhlasí. „Spousta delegátů není podle pravidel svých států vázána k žádnému kandidátov­i, upřít jim opozici stranu jen rozštěpí,“komentuje situaci mladík. „Přístup rebelující­ch delegátů stranu rozděluje,“nedá se Hansonová.

Přívrženci Trumpa nakonec převrat, jak mnozí z nich celou epizodu popisují, lehce ustojí. Rebelie je ukončena hlasováním „vý- křiků“přímo z plochy. Předseda Komise pravidel sjezdu usoudí, že více delegátů si nepřeje změnu. Pode něj je kolektivní výkřik Ano daleko hlasitější než Ne.

Výhrůžky smrtí odpůrcům Donalda Trumpa

Zmísta, kde konflikt sleduji s Carmou Hansonovou, se zdá, že oba tábory mají podobnou intenzitu. „Trump vyhrál, smiřte se s tím!“vykřikne za našimi zády žena ve středních letech, která má ve svém klíně kabelku v barvách americké vlajky s písmeny TRUMP.

Trumpova kampaň se aktivně snažila protest potlačit. Desítky mužů s naslouchát­ky v uších ve stylu tajných agentů diskutoval­i s pro- testujícím­i kandidáty a předávali jim k podpisu dokumenty, v nichž se měli zříci své opozice. Došlo i na temné výhrůžky. Kera Birkelando­vá, delegátka za stát Utah, se svěřila s tím, že ji Trumpovi příznivci vyhrožoval­i zabitím. „Měla bys zemřít. Delegace z Utahu by neměla mít ochranu. Všichni by měli zemřít,“citovala výhrůžky viditelně otřesená Birkelando­vá.

Po pondělí noci je zřejmě, že Hnutí StopTrump je i přes svůj poslední zoufalý pokus zcela poraženo. Poslední gestem odporu byl kolektivní odchod delegace Colorada ze sálu. Ostatní delegáti zůstali a výsledek rozepře přivítali bouřlivým hukotem. Nominaci Donalda Trumpa již nic nestálo v cestě.

Favorita republikán­ských primárek podpořil na sjezdu i někdejší newyorský starosta Rudy Giuliani.

„Co jsem já udělal pro New York, Donald Trump učiní pro Ameriku,“řekl jeden z nejoblíben­ějších starostů v historii New Yorku. Giuliani v projevu zopakoval, že Trump by byl nejen skvělý lídr, který zajistí bezpečnost doma, ale i tím pravým vůdcem v boji proti IS.

Zdroj CNBC

 ??  ??
 ?? Bývalá modelka Melania Trumpová se svým mužem Donaldem na kongresu republikán­ů v Clevelandu. FOTO REUTERS ?? Prezidents­ký pár?
Bývalá modelka Melania Trumpová se svým mužem Donaldem na kongresu republikán­ů v Clevelandu. FOTO REUTERS Prezidents­ký pár?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia