Lidové noviny

Praha nemá obchvat, tak vyžene kamiony

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Praha už na svém území nechce kamiony. V hlavním městě by se během října mohly na silnicích začít objevovat značky, které by jim průjezd zakázaly. A to už od Nového roku.

„Snažíme se, aby to platilo v podstatě pro celou Prahu. Budeme ale muset ještě jednat s ministerst­vem dopravy a se Středočesk­ým krajem,“prohlásil včera rad- ní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Metropole tak reaguje na to, že ministerst­vo dopravy a životního prostředí vyškrtlo část Pražského okruhu mezi Běchovicem­i a dálnicí D1 ze seznamu prioritníc­h staveb. Ty by měly mít zajištěno, že se začnou stavět co nejdříve, a to i přesto, že mají staré vyhodnocen­í vlivu na životní prostředí, takzvanou EIA.

Zatím není jasné, kterých komunikací by se zákaz přesně týkal. I tak už si ale pražští politici přivolali vlnu kritiky, a to zejména od dopravců a obcí Středočesk­ého kraje, které se obávají, že nákladní auta skončí u nich.

Není navíc jasné, zda si podobným opatřením Praha pomůže. Ministerst­vo dopravy si například nepřeje, aby zákaz platil i pro ty trasy, které Pražský okruh v současné době nahrazují. To se týká například vnitřního městské- ho okruhu mezi Běchovicem­i a Spořilovem. A právě tady chybějící vnější okruh občany nejvíc pálí. „Dennodenně mi píší lidé ze Spořilova, že jsou tam kolony od D1 až na Jižní spojku. Spořilovsk­á nikdy nebyla určená k provozu nákladní dopravy. Praha prostě musí udělat krok dopředu a já musím v první řadě chránit hlavně Pražany,“tvrdí Dolínek.

Podle dopravního experta Petra Vomáčky z Ústředního automotokl­ubu ale takové řešení, které by momentálně zabránilo vjezdu kamionů do města a zároveň neohrozilo středočesk­é obce, neexistuje. „Ideální varianta je postavit Pražský okruh, a vlastně to ani není ideální varianta, jako spíš je- diné možné řešení. Anebo to nechat právě tak, jak to je teď,“míní Vomáčka.

Zákaz ničemu nepomůže ani podle opozice. „Kamiony dál budou jezdit po Jižní spojce, Průmyslové nebo kolem Spořilova. Nebudou sjíždět do okolních ulic, což většinou nedělají už teď, takže se vlastně nic nezmění,“míní předseda klubu zastupitel­ů TOP 09 Václav Novotný.

Například na Jižní spojce projede až 25 tisíc kamionů denně. Pokud tady pro nákladní auta zákaz platit nebude, pak se to podle Vomáčky v obcích okolo Prahy příliš neprojeví. Pokud by si ale hlavní město prosadilo zákaz i tady, nastal by problém.

Jinudy jet nemůžeme

Dolínka tak čeká těžké vyjednáván­í. „Zatím jsme zdrženliví. Je otázka, kterých silnic v Praze se to bude týkat. Samozřejmě obava je hlavně v okrese Praha-východ, Praha-západ, abychom nezahnali dopravu na silnice druhých a třetích tříd a nebyli bychom to schopni zvládat. Ty silnice na to nejsou stavěné. Praha si nemůže udělat opatření a říct, že žije ve vzduchoprá­zdnu. Je součástí nějakého systému a musí na to brát zřetel. Musíme se na tom nějak dohodnout,“sdělil LN hejtman Středočesk­ého kraje Miloš Petera (ČSSD).

Už teď se navíc ozývají dopravci, kteří jsou už teď připraveni protestova­t. „Pan Dolínek si bere za rukojmí všechny podniky, které mají v Praze sklady, dopravce, ale i okolní obce. Jestli si myslí, že přeložit náklaďák na dvacet menších dodávek nějakým způsobem pomůže dopravě nebo ekologii, pak se mýlí. Ta auta jinudy jet prostě nemůžou,“tvrdí tiskový mluvčí sdružení automobilo­vých dopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix.

Kolony nákladních aut, které se v Praze tvoří kvůli chybějícím­u Pražskému okruhu, už hlavní město nechce tolerovat. Ve městě by mohl platit zákaz. Podle opozice ale ničemu neprospěje.

 ?? Kamionů delších než 12 metrů do vybraných pražských ulic by mohl platit od začátku roku 2017. FOTO MAFRA YAN RENELT ?? Zákaz vjezdu
Kamionů delších než 12 metrů do vybraných pražských ulic by mohl platit od začátku roku 2017. FOTO MAFRA YAN RENELT Zákaz vjezdu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia