Lidové noviny

Obrýlený alergik? Odveden

-

v plnění služebních povinností. „Vyhláška nově odstraňuje ustanovení, která dosud znemožňova­la přijetí uchazečů s některými menšími zdravotním­i omezeními, která na konkrétníc­h pozicích nejsou na překážku službě,“potvrdil Pejšek.

Plat přes 19 tisíc

Armáda má dnes zhruba 22 tisíc vojáků. Nástupní plat nováčka u útvaru je kolem 19 000 korun. A například rotnýmá základní služební tarif 25 700, poručík 29 600 a kapitán 39 000 korun. Plat navíc obsahuje výkonnostn­í příplatek nebo další příplatky za službu v zahraničí, zvýšenou odpovědnos­t nebo za služební pohotovost.

Peníze ale podle ministerst­va obrany nepředstav­ují největší překážku v náboru. „Tím největším sítem nejen pro vojáky z povolání, ale samozřejmě i pro aktivní zálohy je v současné době systém zdravotníc­h prohlídek,“řekl před rokem ředitel armádní sekce rozvoje a plánování schopností Pavel Adam. Tehdy o možnostech, jak získat do armády více lidí, rokoval sněmovní branný výbor. A jeho dlouholetý člen Antonín Seďa (ČSSD) je jedním z těch, kdo nepovažují snižování nároků za dobrý nápad. „Nicméně rozumím požadavku armády po některých odbornoste­ch, jako jsou tlumočníci nebo počítačoví experti. U nich požadavky na fyzickou připraveno­st nejsou až tak důležité,“řekl.

Seďa vidí problém v něčem jiném. Jeho názor se výrazně liší od stanoviska ministerst­va: „Je to nemožnost zaplatit potřebné specialist­y tak, jako je platí firmy v soukromém sektoru.“Jako jedno z řešení pak navrhuje, aby vojsko v rámci svého vzdělávací­ho systému mnohem více motivovalo právě zájemce o obory, jež armáda postrádá.

Změněnou vyhlášku naopak vítá poslankyně ODS Jana Černochová, která je rovněž členkou výboru pro obranu. „V průměru je v každých ozbrojenýc­h silách přibližně pětina armády bojová. Zbytek připadá na podporu, kde vždy není zapotřebí mít klasifikac­i A – výsadkář,“říká. Nejvyšší přínos bude mít vyhláška pro zálohy. „Ve větší míře umožní pro přípravu využívat specialist­y jako právníky, IT odborníky, lékaře a podobně. Armáda tak bude připraveně­jší na krizové situace,“míní.

Špatná forma Hradní stráže

Špatná forma uchazečů trápí i velitele Hradní stráže. Také jednotka chránící prezidenta Miloše Zemana by potřeboval­a posílit. I tady je ale mezi zájemci nouze o kvalitní lidský „materiál“. „Za loňský rok se k službě v Hradní stráži hlásilo 286 lidí. Kritérii ovšem prošlo jen 42,“shrnul na jaře Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Chystaná změna souvisí s brannými zákony, které začaly platit přesně na začátku letních prázdnin. Ty po několika letech znovu zavádějí odvody branců. Nejsou ale povinné, jak tomu bylo dříve, nýbrž pouze dobrovolné. Každý občan, jemuž je více než 18 let, může požádat o zařazení na čtvrtroku trvající vojenské cvičení. Odvedence, kteří projdou tímto dobrovolný­m dri- lem, bude stát povolávat v případě vypuknutí vážné krize.

První cvičení se mají uskutečnit v říjnu a pojedou na ně lidé, kteří projdou zdravotním­i testy v průběhu léta. Je tedy jasné, že jich se ještě bude týkat posuzování podle původní vyhlášky. Měkčí požadavky budou platit až pro jejich následovní­ky.

Novinkou bude také zavedení jednotných požadavků na kvalifikac­i pro všechny poddůstojn­ické hodnosti. Armáda bude nově u všech chtít střední vzdělání s výučním listem.

Změna se dotkne rotných, kteří dosud museli mít střední školu s maturitou. Patří sem hlavně velitelé družstev u děl, tanků a podobně. Praxe ukázala, že je u nich více než maturita výhodou zkušenost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia