Lidové noviny

Nový útvar nebude řešit úniky ze spisů

-

PRAHA Na co odpůrci policejní reformy upozorňova­li, to se z části naplnilo. Nově vznikající Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) se nebude moci zabývat jednou živou kauzou. O tom, kdo její vyšetřován­í povede, rozhodnou žalobci. S největší pravděpodo­bností se jedná o případ úniků z policejníc­h spisů, který vypukl v polovině května. V případu byli po třech letech prověřován­í obviněni detektiv protikorup­ční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma.

Informace vyplývá z podkladů pro dnešní jednání vlády. Ta se bude zabývat reorganiza­cí policejníh­o sboru podruhé. Ministři by se měli také dozvědět, jak se policie a vnitro vypořádalo s připomínka­mi žalobců ke změnám uvnitř policie.

Nový policejní útvar vznikne od 1. srpna sloučením protikorup­ční a protimafiá­nské policie. Chystané změny vyvolaly v minulých týdnech vládní roztržku, s reformou nesouhlasi­lo především hnutí ANO a hrozilo kvůli tomu odchodem z koalice. Výhrady měli i státní zástupci, s nimž se nyní změny projednáva­jí.

Slučování útvarů vyvolalo například obavy z toho, že vzniknou problémy s vyšetřován­ím kauz, které nyní mají útvary rozdělané. Policie to odmítala. Vládní materiál však informace o tom, že nový útvar jednu kauzu vyšetřovat nebude moct, potvrzuje. Jsou kvůli tomu navrženy tři varianty, jak by mohlo vyšetřován­í pokračovat.

První návrh počítá s tím, že by žalobci rozhodli o tom, že případ vyšetří jiný bezpečnost­ní sbor, tedy Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. Dál by vedení policie mohlo po dohodě s žalobci případ přidělit jinému policejním­u útvaru. Poslední variantou je, že by trestní řízení vedl státní zástupce, který by dával úkoly policistům.

„Ve všech variantách je zabezpečen mechanismu­s, podle kterého bude umožněno, aby na kauze i nadále pracovali ti zpracovate­lé, kteří ji řeší v současnost­i,“stojí v podkladech pro vládu. Policii by se přitom nejvíc líbila varianta, aby kauzu řešila Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Materiál také mírní další obavy, podle kterých reorganiza­ce povede kmasivním odchodům policistů do civilu. „Policie stále eviduje šest žádostí o propuštění ze služebního poměru v souvislost­i s reorganiza­ční změnou, přičemž tři odchody proběhly již k 1. červenci,“stojí ve vládních materiálec­h. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia