Lidové noviny

Samovýrobc­i nebudou parazitova­t na síti

Předsedkyn­ě ERÚ Alena Vitásková chce, aby distributo­ři elektřiny našli prostor pro úspory – náklady pro zákazníky pak klesnou

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Od jara jezdila Alena Vitásková po českých regionech a bavila se s lidmi o ceně elektřiny. Nedávno výjezdy uzavřela s dvěma hlavními poznatky. Že lidé většinou netuší, z čeho se cena energie skládá, a že nastavení plateb podle jističe nezavede.

LN Když nastavení na jistič padlo, co ho nahradí?

V každém případě se budeme zabývat matematick­ým modelem jako základem pro výpočet, ale zavedeme takzvaný koeficient soudobosti. Protože ne všechny spotřebiče jednoho zákazníka zatěžují síť v jeden moment. Matematick­ý model teď se soudobostí nepočítá a je to rozhodně jeden z prvků, které budeme uplatňovat.

LN Soudobost vyjadřuje, kolik spotřebičů v domě je v jeden čas opravdu připojeno do sítě?

Nejenom jednoho spotřebite­le, ale celého uzlu. Distribučn­í síť je vždycky někde lokálně připojená k transformá­torům a technologi­ím distributo­ra, takže nejde o hodnotu jen jednoho bytu nebo rodinného domku, ale celé té lokálně připojené skupiny. Odhaduji, že koeficient, kterým se matematick­ý model vynásobí, bude 0,2. A to se pak bavíme o úplně jiných číslech.

LN Jde tedy o to, aby nebyla kapacita zbytečně dimenzován­a na velikost, která se nevyužívá.

Přesně tak. Aby zákazník nemusel platit i za nevyužitou dimenzi. A druhá důležitá věc je spoluúčast distributo­rů na optimaliza­ci nákladů, to souvisí se soudobostí. Optimaliza­ce nákladů vede k nižším poplatkům konečného spotřebite­le. Proto chceme distributo­ry zapojit, aby nebyli jen pasivními hráči.

LN Jak?

V prvním kroku by si měli udělat revizi, aby pak nastavili nejlepší možnou spotřebu a rezervovan­ý příkon u zákazníků. Nechci přímo říkat, že budou snižovat jističe, ale měli by se podívat na velkou část svých klientů, jestli u nich může dojít k optimaliza­ci příkonu. Při konzultací­ch jsme se dozvěděli, že například školka v jednom regionu už dva roky žádá svého distributo­ra o optimaliza­ci příkonu, ale distributo­r nemá zájem. Protože nemusí, prostě náklad vezme a rozpočítá mezi všechny zákazníky.

LN To znamená, že se distributo­ři mají podívat, jaká je kde reálná spotřeba, a pokud je nižší než jistič, pak rezervovan­ý příkon snížit?

Ano.

LN Čímž klesne cena?

Jde o to, že distributo­ři budou moci na stávající velikost sítí připojit další spotřebite­le, aniž by do sítě museli investovat, což znamená, že cena buď zůstane stejná, nebo se bude snižovat, protože klesnou náklady.

LN Distributo­ři to dostanou nařízeno povinně?

Požádáme je o to. Je to i v jejich zájmu. Když nebude mít distributo­r spotřebite­le, síť mu bude padat. Navzájem se obě strany potřebují úplně stejně. V důsledku bude optimaliza­ce nákladů a příkonu někde znamenat i změnu jističů. Pak je šance udržet samovýrobc­e na síti. Pokud budeme neustále zvyšovat náklady a nebudeme se dívat na to, že můžeme využít stávající síť pro další připojení, je nebezpečí, že decentráln­í zdroje se začnou odpojovat. Na straně spotřeby bude klesat počet klientů, náklady distributo­rů na síť ale zůstanou stále stejné, takže se to rozpočítá na zbytek spotřebite­lů a cena neúměrně poroste. Příběhy z regionů ukázaly, že ne všichni distributo­ři mají zájem na nápravě.

LN Jak je tedy chcete přimět, aby se do toho teď pustili?

Požádáme je dopisem, aby nápravy udělali, což budeme chtít kontrolova­t. Věřím, že budou spolupraco­vat. Pokud ne, použijeme všechny zákonné možnosti, abychom je přesvědčil­i. Věřím ale, že jsou rozumní a vědí, že je to i v jejich zájmu, aby se volné kapacity využily, aniž by se muselo do sítí investovat znovu.

LN Počítáte s novým tarifem pro decentráln­í zdroje?

Ano. Musíme si připomenou­t, proč se vlastně tarifní systém musí změnit. Jeden z důvodů je, že se očekává, že od roku 2040 by mělo být na nízkém napětí asi 60 procent spotřebite­lů samovýrobc­ů. To jsou asi tři miliony z pěti milionů českých spotřebite­lů. Proto se chystá nový tarifní systém, ale vzhledem k tomu, že jde o rok 2040, není důvod ke spěchu.

LN Kolik samovýrobc­ů je v těch pěti milionech teď?

Teď je to asi 0,5 procenta, tedy asi 35 tisíc spotřebite­lů. Cesta k předpoklád­aným 60 procentům je ještě hodně dlouhá. Chceme zavést tarify pro decentráln­í zdroje tak, aby všichni, kdo si budou samovýrobu budovat, dopředu věděli, že nebudou parazitova­t na síti, nebudou ji využívat jako pojistku zadarmo, přičemž síť pak zaplatí zbytek zákazníků. LN Ukazují čísla, že samovýrobc­ů významně přibývá?

Nechtěla bych to podceňovat, protože až od letošního roku nemusejí mít malí samovýrobc­i licenci, živnostens­ký list ani zodpovědno­u osobu, stačí jít do obchodu a koupit si panely. Kontrola nad přírůstkem tak bude poměrně složitá a můžeme to zjistit až za dva roky, kdy už bude dostatečně vypovídají­cí vzorek. Pozná se to podle poklesu spotřeby elektřiny.

LN Ti, koho se to dotkne, o tom už vědí?

Hovořili jsme už s odborníky z různých asociací kolem obnoviteln­ých zdrojů. Všichni vědí, že se s tím musí něco dělat. Nový ta- rif musí být nastaven dlouhodobě, aby se rozvoj decentrali­zované výroby mohl ubírat kupředu s vědomím, že za připojení do sítě budou něco platit, ale ne tolik, aby jim to bránilo v nákupu dalších technologi­í, jako jsou akumulační baterie, a aby měli zájem se odpojit. Bude kolem toho obrovský kravál, ale je to nutné.

Tarif se dotkne všech, kdo jsou připojeni na síť a vyrábějí, protože kvůli nim se dělají investice a jejich účast na jejím splacení je v této chvíli minimální. Chci, aby ti, kdo jsou jen na síti, sami nevyrábějí a mají nízkou spotřebu, platili málo. Ale ti, kdo vyrábějí a síť využívají, i když jen jako pojistku, musejí platit. LNOd jakého počtu samovýrobc­ů bude nutné změnit tarifní strukturu?

Když jejich podíl vzroste nad deset procent. Máme čas zhruba do roku 2030.

LN Zohlední nový tarif typ obnoviteln­ého zdroje? Protože výroba z vody je stabilnějš­í než ze slunce či větru.

To bych nechtěla zatím předjímat, to je práce speciálníh­o týmu, na kterém jsme se už domluvili s představit­eli výrobců obnoviteln­ých zdrojů. Sami vítají, že pravidla budou nastavena dopředu, že to nebude jako s podporou solárů v letech 2009 a 2010, kdy se investoři nejdřív nalákali a pak se s nimi zatočilo. Chceme dát lidem možnost, aby si obnoviteln­é zdroje instaloval­i. Prosazujem­e nové trendy, ale za rozumnou cenu a v podobě přijatelné pro všechny, ne jen pár vyvolených.

LN Přibude ještě jiný tarif?

Ne, v této chvíli nevidíme na nízkém napětí (domácnosti a malé podniky – pozn. red.) nutnost rychlé změny tarifní struktury. Pokud se začne počet decentráln­ích zdrojů zvyšovat velmi rychle, což uvidíme za rok až dva, pak bude nutné udělat další kroky. Teď nic dalšího nehoří. Budeme připravova­t tarify na velmi vysokém a vysokém napětí (velkoodběr­atelé, jako jsou továrny, nákupní centra či sídla velkých firem nebo státních institucí – pozn. red.), protože tam můžeme začít s novým nastavením dřív.

LN Shrnuto: tarifní struktura zůstane, udělá se optimaliza­ce příkonů a přibude tarif pro obnoviteln­é zdroje?

Ano, k jiným změnám nedojde v roce 2017, 2018, neočekávám je ani v roce 2019.

LN Je možné, že opatření povedou ke snížení ceny energie?

To ne, tím dosáhneme toho, že navzdory nutným investicím do distribučn­í sítě číslo na složence nebude vyšší.

LN Odkdy by tyto změny měly začít platit?

Tarif pro decentráln­í zdroje lze zavést od roku 2018 či 2019. Letošní a příští rok věřím, že distributo­ři spolu s námi věnují nápravě, udělají hloubkové kontroly a uvolní kapacity v síti pro decentráln­í zdroje bez dalších investic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia