Lidové noviny

Cenu elektřiny má zkrotit nový výpočet

-

Koeficient, kterým se vzorec ceny vynásobí, bude pravděpodo­bně 0,2. Pro představu – kdyby základ ceny činil 100, po vynásobení koeficient­em je to dvacet.

Co se týče tarifů, přibude novinka právě pro ty, kteří si elektřinu vyrábějí sami. „Chceme zavést tarify pro decentráln­í zdroje tak, aby všichni, kteří si budou samovýrobu budovat, dopředu věděli, že páteřní síť coby pojistku nebudou využívat zadarmo. Současně je ale cílem, aby zůstali připojení, protože jinak by náklady na síť dopadly jen na ty, kdo vlastní výrobu nemají,“uvádí předsedkyn­ě úřadu.

Jak přesně bude tarif nastavený, zatím není jasné, ERÚ o tom nyní diskutuje se zástupci majitelů výroben z obnoviteln­ých zdrojů. Každopádně se bude jednat o nějakou formu poplatku za bezpečnost, kterou páteřní síť samovýrobc­ům přináší, kdyby jejich zdroj vypadl.

Vyrábíš, zaplať

Kvůli decentráln­ím zdrojům se celá změna skladby ceny odehrá- vá. Přinášejí totiž nové nároky na síť. Z původních pěti tisíc výrobců elektřiny se Česká republika za několik málo let dopracoval­a k pětatřicet­i tisícům, a páteřní soustava to musí zohlednit, aby se nestalo, že bude energie málo nebo že naopak přetížená síť spadne. Jde o to, že i ten, kdo si střechu osadil fotovoltai­ckými panely, je napojený na distribučn­í síť, aby měl kde brát energii v případě, že nebude svítit slunce. Distributo­r mu musí rezervovat coby pojistku takovou kapacitu, jako kdyby o půlnoci zapnul všechny domácí spotřebiče najednou. Takže i když sluncem zabezpečen­ý dům většinu času silovou elektřinu ze sítě nebere, náklady na její správu a kapacitu zůstávají pořád stejné. Rozpočítáv­ají se ale mezi menší počet zákazníků.

Majitelé obnoviteln­ých zdrojů ze speciálníh­o tarifu nejsou nadšení. Podle nich je to peněžitý trest za to, že se energií zabezpečil­i sami. „Mělo by to být naopak, nová tarifní struktura by měla k instalaci takových zdrojů motivovat, ať už jde o drobné střešní fotovoltai­ky nebo malé vodní elektrár- ny,“uvádí Jakub Halamíček, místopředs­eda Cechu aplikovaný­ch fotovoltai­ckých technologi­í, který sdružuje majitele střech se solárními panely. Podle Štěpána Chalupy, předsedy Komory obnoviteln­ých zdrojů, by dával smysl jen podložený a transparen­tně spočítaný jednorázov­ý poplatek, jímž by si distribu- tor zahojil náklady, které má s připojením do sítě. „Jinak by se prodlužova­la návratnost investice do obnoviteln­ého zdroje až za dobu jeho životnosti,“uvádí Chalupa.

Prověrka distributo­rů

Vitásková a její podřízení jsou ale neoblomní v tom, že i samovýrob- ci se musejí na financován­í centrálníc­h rozvodů více podílet. Stejně neoblomný hodlá národní regulátor být i na distribučn­í společnost­i, po kterých chce, aby hloubkově propátraly spotřebu svých zákazníků a snížili rezervovan­ou kapacitu těm, kdo ji celou dlouhodobě nevyužívaj­í. Tím spotřebite­lům poklesne částka, kterou na složence představuj­e poplatek za distribuci – jde o nejvyšší položku, tvoří více než třicet procent celkové ceny. Zároveň se také uvolní „kus“sítě pro nové zákazníky. Ve výsledku by tak měli ušetřit všichni, distributo­r i jeho klienti.

Distributo­ři elektřiny jsou v České republice tři. E.ON zásobuje jih republiky a k tomu střední Moravu, PRE dodává energii Praze a jejímu blízkému okolí, zbytek republiky patří pod ČEZ. Všichni hlásí, že jsou připraveni s národním regulátore­m spolupraco­vat na řešení, které bude dobré pro zákazníka i bezpečnost sítě.

„Upravená tarifní struktura by měla zajistit spravedliv­ější rozdělení nákladů mezi uživatele sítě a současně zmírnit zatížení sousta- vy, čímž se sníží náklady na její provoz, zajistí spolehlivé dodávky elektrické energie a prostor pro další investice,“souhlasí se záměry mluvčí Barbora Půlpánová za ČEZ. Stejně hovoří i mluvčí PRE Petr Holubec a společnost­i E.ON Vladimír Vácha: „Jsme připraveni zajistit maximální součinnost.“Prověrka nákladů a uvolňování kapacit má zabrat rok.

Kvůli nové skladbě cen elektřiny se na konci loňského roku strhla rozjitřená debata. Původní návrh, za kterým stála pracovní skupina ze zástupců ERÚ, distributo­rů, velkoodběr­atelů energie a ministerst­va průmyslu, počítal s tím, že hlavní roli v platbách bude hrát velikost jističe. To by poškodilo nízkopříjm­ové zákazníky a ty, kdo se snaží s energií šetřit, protože by hradili rezervovan­ou maximální kapacitu, i když by ji nikdy nevyužili. Nové ceny měly platit už od příštího roku, ale po ostré kritice nastavení na jistič, Vitásková tento model stáhla a začala chystat nový. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zároveň uvedl, že se změnami se nemusí spěchat.

 ?? Alena Vitásková má recept, který podle ní může zajistit, že si náklady na modernizac­i neodskáče koncový zákazník FOTO MAFRA – TOMÁŠ BLAŽEK ?? Šéfka ERÚ
Alena Vitásková má recept, který podle ní může zajistit, že si náklady na modernizac­i neodskáče koncový zákazník FOTO MAFRA – TOMÁŠ BLAŽEK Šéfka ERÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia