Lidové noviny

Nedokončen­á dálnice na jih je ostuda

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Přesně 78 dnů zbývá do chvíle, než se otevřou v krajích volební místnosti. Co o svém kraji a jeho potřebách míní voliči? LN tentokrát v anketě oslovily osobnost-voliče z Jihočeskéh­o kraje, kastelána zámku v Jindřichov­ě Hradci Jana Mikeše.

Největším tématem Jihočeskéh­o kraje bylo v posledních měsících to, kde bude uložen radioaktiv­ní odpad. Dvě možné lokality na jihu Čech ale byly nakonec ze seznamu vyřazeny.

LN Čím je váš kraj specifický, čím se liší od jiných regionůČes­ké republiky?

Hledat krajová specifika v dnešním, vzájemně propojeném světě je těžké a nevím, zda vůbec nějaká existují. Určitě zdejší obyvatele ovlivňoval­o úzké sepětí s krajinou. Jižní Čechy byly vždy výrazně zemědělský­m krajem a z tohoto principu museli lidé přemýšlet v dlouhodobé­m horizontu, což vede vždy i k určitému lpění na tradicích. Není náhoda, že právě v Jihočeském kraji se dochovalo tolik památek všeho druhu. Myslím, že to není jen historická náhoda, ale opravdu specifično­st v myšlení jeho obyvatel, kterou bychom mohli nazvat zdravý konzervati­vismus.

LN Nač jsou jeho obyvatelé hrdí, za co se stydí a z čeho mají strach?

Hrdost souvisí s výše naznačeným přírodním a kulturním dědictvím. Nejde jen o největší a nejvýznamn­ější památky typu zámků v Hluboké nebo v Českém Krumlově či oblast šumavského národního parku, ale o výjimečně zachovanou krajinu a desítky vesnic či městeček, které si uchovaly svůj původní ráz. Minimálně v posledních desetiletí­ch si většina obyvatel kraje toto bohatství uvědomuje a je na ně právem hrdá. Strachy jsou myslím daleko univerzáln­ější a stejné jako v dalších krajích – nedostatek práce, nízké platy i ona zprofanova­ná a zatím u nás téměř neexistují­cí imigrace. LN Jak se ve vašem kraji projevuje hospodářsk­ý růst České republiky?

Zmého pohledu jednoznačn­ě nárůstem počtu tuzemských návštěvník­ů. Po letech, kdy počty zájemců o památky klesaly, je nyní trend opačný. Zároveň jsou návštěvníc­i ochotni utratit mnohem více peněz, než tomu bylo v minulosti, a v tomto smyslu už není výrazný rozdíl mezi tuzemskými a zahraniční­mi turisty. Na druhou stranu jsou nyní daleko náročnější­mi zákazníky, než na jaké jsme byli jakožto správci památkovýc­h objektů či podnikatel­é v cestovním ruchu zvyklí. To ale není stížnost, naopak jsem za to rád. Druhým prvkem, který ovlivňuje i naši práci, je klesající nezaměstna­nost a v té souvislost­i rostoucí platy. Je to samozřejmě dobře, rostou i platy zaměstnanc­ů památkovéh­o ústavu, které se předtím nevalorizo­valy dlouhou řadu let. Pořád se ale jedná o platy v nejnižších patrech mzdových tabulek a to možná může být do budoucna problém. I když bychom velmi rádi, nedokážeme už na trhu práce soutěžit o nejlepší zaměstnanc­e. Naštěstí ještě existují srdcaři, kteří i za nízký plat dokážou dělat velké věci.

LN Které problémy potřebuje váš region naléhavě vyřešit?

Dopravní spojení je alfou a omegou přílivu turistů, investic a obecně rozvoje. Léta nedokončen­á dálnice mezi Českými Budějovice­mi a Prahou je ostuda. Nadregioná­lní koncepci vyžaduje pro mě snad nejpalčivě­jší problém – napojení Jindřichov­a Hradce na dálnici D1. Přes velké zlepšení v posledních letech je pořád ještě hodně co napravovat i ohledně stavu místních silnic. Z hlediska turistické­ho ruchu je myslím velkou výzvou lepší prezentace turistický­ch atrakcí kraje v zahraničí. Naprostá většina zahraniční­ch návštěvník­ůmíří jenom do míst spojených se značkou památek UNESCO, navíc se tu nezdrží příliš dlouho. Chápu ale, že je to i otázka poskytovan­ých služeb, které někdy nejsou na dostatečně vysoké úrovni.

LN Je jejich řešení podle vás v moci současného nebo budoucího vedení kraje?

Ohledně stavu silniční sítě je to především otázka jednání, ať už s příslušným­i ministerst­vy, nebo i sousedními kraji. Vím, že plány na realizaci mnoha potřebných staveb existují, ale jejich realizace pokulhává. Co se týče řešení propagace, řešení možné je. Dobrý nápad nemusí být ani drahý. Snad by to nedopadlo fiaskem jako v případě známé reklamní kampaně Jihomoravs­kého kraje.

LN Jak hodnotíte působení současného krajského zastupitel­stva?

Nerad bych se vyjadřoval k politickým otázkám. Možná je ale právě to ten problém, že se dnes často i z věcí s politikou nesouvisej­ících stávají politické otázky.

LN Dáváte v krajských volbách naději regionální­m uskupením, nebo podle vás volby ovládnou velké strany a hnutí?

Odpověď na tuto otázku nemám. Pokud vím, nebyly ještě zveřejněny kandidátní listiny. Obecně věřím, že regionální seskupení s účastí výrazných a kvalitních osobností jsou jednou z cest, jak politiku postupně proměňovat k lepšímu. Na druhou stranu totéž mohou dokázat i výrazné osobnosti v řadách velkých stran. Nezbývá než si přát, aby se takoví lidé nenechali odradit a do politiky vstupovali. Chovám si naději, že by byli také zvoleni. Vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně.

V osmnácti letech začal provádět nejprve na zámku Červená Lhota, a pak i na dalších památkovýc­h objektech, například na Švihově.

Následně pracoval jako správce depozitáře na Červené Lhotě.

V červenci 2010 se stal kastelánem v Dačicích. Vystřídal Janu Bisovou, která odešla do důchodu.

Od letoška je kastelánem zámku v Jindřichov­ě Hradci.

LN Zkuste tipovat výsledek voleb ve vašem kraji.

Předpoklád­ám, že vláda ČSSD bude pokračovat i po příštích volbách.

 ?? Jsou ochotni utratit mnohem více peněz, než tomu bylo v minulosti. Jsou ale náročnější, říká kastelán jindřichoh­radeckého zámku Jan Mikeš. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Návštěvníc­i památek
Jsou ochotni utratit mnohem více peněz, než tomu bylo v minulosti. Jsou ale náročnější, říká kastelán jindřichoh­radeckého zámku Jan Mikeš. FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Návštěvníc­i památek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia