Lidové noviny

Úsvit tlačí Vitáskovou do Senátu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA S prohlášení­mi jak z pera slezského barda Petra Bezruče včera oznámila svou kandidatur­u do Senátu předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková. Šéfka ERÚ bude o křeslo v horní komoře usilovat na Ostravsku, v barvách hnutí Úsvit. V případě, že bude zvolena, se vzdá působení v čele instituce klíčové pro stanovován­í cen elektřiny.

„Nyní mé Ostravsko volá o pomoc, to je důvod, proč jsem ochotna předčasně ukončit svůj mandát a proč jsem se rozhodla vstoupit do politiky,“prohlásila Vitásková.

A v podobně „bezručovsk­ém“duchu pokračoval­a: „Místo řádné restruktur­alizace a práva na důstojný život se dává horníkům žebračenka, vzali jim střechu nad hlavou a nechávají se padnout desítky poctivých podnikatel­ů (...). To, co se na Ostravsku odehrává, je výsledek Zla aplikované­ho na občanech.“

Vitásková bude za Úsvit – Národní koalici kandidovat jako nestraník v obvodu Ostrava-město. Do hnutí, které staví hlavně na kritice migrace a protiislám­ských náladách, ale vstupovat nehodlá. Už dříve se nicméně objevovala na jeho akcích.

V polovině června takto například navštívila mítink Úsvitu v Jihlavě. Její mluvčí to tehdy zdůvodnil tím, že je na podobných setkáních možnost oslovit větší množství lidí najednou. Vitásková tam občanům vysvětlova­la změny v cenách elektřiny.

Další vystupujíc­í politici ale také varovali před nelegální migrací a nebezpečím radikálníh­o islámu. Debata se točila i okolo ochrany hranic nebo azylových zákonů.

Styky šéfky ERÚ s Úsvitem se utužily letos. Členové parlamentn­ího hnutí ji totiž podpořili v tom, že na ni nemá dopadnout služební zákon. V opačném případě by kvůli nepravomoc­nému odsouzení v kauze dvou solárních elektráren musela odejít z funkce předsedkyn­ě regulátora.

„Vitásková nepatří do kriminálu, ale do Senátu. Vláda se solárními barony likviduje Šlachtu i Vitáskovou, aby chránila miliardy pro solárníky a toto Úsvit nebude podporovat,“řekl k tomu včera šéf hnutí Miroslav Lidinský.

Předsedkyn­i regulačníh­o úřadu odsoudil Krajský soud v Brně na 8,5 roku do vězení s ostrahou kvůli tomu, že neodebrala licence dvěma solárním elektrárná­m na Chomutovsk­u, které je získaly neoprávněn­ě. Rozsudek je nepravomoc­ný. Vitásková vinu popírá, případ označuje za vykonstruo­vaný.

Pokud by pronikla do Senátu, vztahovala by se na ni imunita. I tak by ale v případě pravomocné­ho odsouzení, její mandát zanikl. Vitásková by proto seděla ve Valdštejns­kém paláci pod neustálou hrozbou, že z něj bude muset neplánovan­ě odejít.

Proti šéfce ERÚ se ve volebním obvodu postaví společný kandidát ODS a TOP 09 – ředitel moravskosl­ezských hasičů Zdeněk Nytra, bývalý zástupce ředitele ostravské policie Josef Pravda (ČSSD), lidovecký kandidát Ilja Racek, který dříve vedl Českou televizi v Ostravě, nebo současná starostka Liana Janáčková (Nezávislí). Dalšími soupeři budou náměstek hejtmana Ivan Strachoň (KSČM) či bývalý ostravský zastupitel Jan Becher (Piráti).

Nepravomoc­ně odsouzená šéfka ERÚ tvrdí, že ji nezajímá imunita. Úsvit chce boj proti „solárním baronům“. To, co se na Ostravsku odehrává, je výsledek Zla aplikované­ho na občanech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia