Lidové noviny

Němcům chybí páky na IS

Islamisté v Německu

- ROBERT SCHUSTER

K útoku afghánskéh­o uprchlíka ve vlaku u bavorského Würzburgu se přihlásil tzv. Islámský stát (IS). Ten zveřejnil video, v němž mladík údajně vyhrožuje bezvěrcům. IS má v Německu okolo 500 sympatizan­tů, kteří prý čekají na vhodnou chvíli.

BERLÍN/PRAHA Členové radikálně islamistic­kých skupin v Německu bývají často přirovnává­ni k časovaným náložím.

Místní bezpečnost­ní služby sice zpravidla znají jejich identitu a dokážou vystopovat, s kým a jak často se stýkají. Nikdo ale neví, kdy udeří. Zadržet je ale pro podezření z napojení na teroristic­kou organizaci je většinou kvůli nedostatku důkazů nemohou.

To by se ovšem mohlo brzy změnit. Jak uvedl německý týdeník Der Spiegel, dostaly bezpečnost­ní složky v zemi k dispozici výjezdní formuláře bojovníků takzvaného Islámského státu (IS).

Data unikla na jaře a jedná se de facto o seznam zhruba 400 islamistů, kteří v letech 2013 až 2015 pobývali a později zase opustili území samozvanéh­o chalífátu. Mezi nimi je i dvacet islamistů z Německa, jimž až dosud nemohla policie doložit, že mají vazby na IS. Nyní by je mohla zadržet pro podezření z členství v teroristic­ké organizaci.

Vyšetřovat­elé předpoklád­ají, že uniklé dokumenty jsou pravé. „Mnohé z údajů vypadají věrohodně a odpovídají i našim dosavadním poznatkům,“citoval Der Spiegel šéfa německého Spolkového kriminální­ho úřadu (BKA) Holgera Müncha s tím, že vyhodnocov­ání materiálů ještě není ukončeno. Z prostředí IS totiž uniklo několik různých verzí.

Islamista vodil manželku po ulici na řetězu

Mezi jmény na seznamu by ovšem podle všeho měl figurovat i dvacetilet­ý Němec s tureckými kořeny Muhammad H. ze západoněme­ckého Wuppertalu.

Ten na sebe začátkem loňského roku upozornil tím, že se demonstrat­ivně procházel ulicemi města se svou plně zahalenou ženou, kterou měl připevněno­u na řetězu.

Bezpečnost­ním kruhům byl tento muž známý, přičemž ho označovaly za „zcela nevypočita­telného“. Přesto až dosud proti němu neměli policisté v ruce důkazy,

497 radikálníc­h islamistů žijících v Německu považuje Spolkový kriminální úřad (BKA) za tzv. ohrožovate­le. Do této kategorie spadají lidé, u nichž se nedá vyloučit, že by mohli kdykoli spáchat teroristic­ký útok.

339 dalších islamistů řadí úřad do nižší kategorie tzv. relevantní­ch osob. Mezi ně patří sympatizan­ti džihádistů i potenciáln­í komplicové při útocích.

Nejvíce ohrožovate­lů na počet obyvatel registrují městské státy Brémy, Berlín a Hamburk.

jež by ospravedlň­ovaly jeho zadržení.

Z výjezdních dokumentů také vyplývá, proč někteří z radikálů území kontrolova­né IS opustili. Většinou na nich byly uvedeny rodinné nebo zdravotní motivy.

U některých se ale také objevil záznam „tajná mise“, který by mohl naznačovat, že se jedná o potenciáln­í strůjce útoku.

Jak dodal Der Spiegel, napsali kádrováci IS u jednoho ze samozvanýc­h bojovníků, jenž přijel z jižního Německa, „že jeho návrat je nežádoucí“. Jako důvod bylo uvedeno, že dotyčný muž prý prováděl operace bez vědomí vojenského velení IS.

První podobné materiály z nitra radikálníc­h islamistů unikly na veřejnost na jaře letošního roku. Jako první je začali systematic­ky vyhodnocov­at pracovníci vojenské akademie v americkém West Pointu.

Zanalyzova­li 4 173 záznamů o zahraniční­ch bojovnícíc­h v řadách IS. Srovnávali jejich původ, věk, dosažené vzdělání či povědomí o náboženský­ch otázkách.

„Byli mezi nimi teenageři, lidé bez vzdělání i absolventi univerzit,“shrnul výzkum Bryan Price z vojenské akademie.

Jedním z hlavním závěrů přitom bylo, že se na základě tohoto vzorku nepotvrdil předpoklad, že by zahraniční bojovníci byli nejčastěji osamělými mladými muži bez většího vzdělání, kteří by se nechali nadprůměrn­ě často zlákat propagando­u radikálníc­h islamistů šířenou především prostředni­ctvím sociálních sítí.

„Obzvlášť zajímaví jsou pro IS jednotlivc­i s vojenským výcvikem, hackeři či vlastníci víz umožňující cesty do západních států,“uvedl k tomu Brian Dodwell z amerického protiteror­istického centra CTC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia