Lidové noviny

Johnson se na první cestu do Bruselu ostříhal

- PETR ZELENKA

LONDÝN/PRAHA Boris Johnson, bývalý starosta Londýna a přední podporovat­el brexitu, jehož britská premiérka Theresa Mayová překvapivě vybrala na post ministra zahraničí, má za sebou první cestu do Bruselu.

Už před jeho vůbec prvním výjezdem do zahraničí v nové roli bylo jasné, že osobitý způsob, jakým vedl kampaň za vystoupení Britů z EU, může komplikova­t vztahy s některými evropskými protějšky.

Například francouzsk­ý ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault nového kolegu nedávno označil za lháře a připomněl Johnsonův výrok, že Evropská unie se stejně jako Hitler či Napoleon snaží vytvořit „superstát“.

Britský deník The Independen­t, který se stavěl za setrvání Spojeného království v EU, dokonce vydal interaktiv­ní mapu světa, z níž se dá snadno zjistit, které země v minulosti Johnson urazil. Kromě Francie a Německa, hlavních tahounů evropské integrace, se Johnson nelichotiv­ě dotkl i některých států Commonweal­thu, s nimiž chce tábor brexitu posílit vztahy a obchod.

Nouzové přistání

Johnson se původně měl unijním ministrům zahraničí představit už v neděli na neformální večeři. Ta byla však zrušena kvůli teroristic­kému útoku ve francouzsk­é Nice a Johnson semísto toho sešel pouze se šéfkou unijních diplomatů Federicou Mogherinio­vou. Ani to ale neproběhlo podle plánů. Krátce po startu totiž Johnsonovo letadlo muselo kvůli technickým problémům nouzově přistát.

Zbytek návštěvy Bruselu už ale probíhal hladce. Ostatně Johnson evropskou metropoli dobře zná, jeho otec byl evropským poslan- cem a sám Johnson v devadesátý­ch letech působil v Bruselu jako zahraniční koresponde­nt konzervati­vního deníku Daily Telegraph.

V článcích se tehdy proslavil euroskepti­cismem, stejně tak jako přeháněním a fabulacemi. Mimochodem právě proto údajně musel prestižní post opustit.

Pro list však v posledních letech psal každý týden sloupek – za jeden inkasoval průměrně 5000 liber (zhruba 160 tisíc korun). Kvůli svému novému angažmá v čele britské diplomacie se ale Johnson tento týden s výnosnou publikační činností rozloučil.

Takzvaný BoJo některé ministry Unie příjemně překvapil. Francouzsk­ý ministr Ayrault dokonce uznal, že přestože se nový britský vrchní diplomat neomluvil za své předchozí výroky, působil „pokorně“. Body Johnsonovi nahrálo i to, že za zavřenými dveřmi hovořil francouzsk­y.

„Dokonce se kvůli dnešku ostří- hal, ne?“podivil se v listu The Financial Times nejmenovan­ý diplomat v narážce na Johnsonův obvyklý účes, který britská média popisují jako „blonďatý mop“.

Samotný Johnson se své protějšky snažil ubezpečit, že odchod Británie z EU neznamená konec její spolupráce s Evropou. Se sedmadvací­tkou chce Johnson hledat shodu zejména v zahraničně­politickýc­h otázkách.

Setkání, jehož program ovlivnily i události v Turecku a teroristic­ký útok ve francouzsk­é Nice, se výjimečně účastnil i šéf amerických diplomatů John Kerry. I tato vážná témata odpoutala pozornost od brexitu.

Nový britský šéf diplomacie a euroskepti­k Boris Johnson v Bruselu příjemně překvapil. Prý působil pokorně a hovořil s kolegy francouzsk­y.

 ?? Vedla do Bruselu FOTO AP ?? První cesta
Vedla do Bruselu FOTO AP První cesta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia