Lidové noviny

V Bavorsku útočil mladý Afghánec ve vlaku

- MNICHOV

Pět zraněných, z toho čtyři těžce, si v Německu vyžádal útok 17letého afghánskéh­o migranta, který v pondělí večer napadl nožem a sekyrou cestující regionální­ho vlaku do bavorského Würzburgu. K činu se přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát (IS).

Mladistvý útočník, který do Německa přišel z Afghánistá­nu bez doprovodu rodičů, zranil ve večerním vlaku z Treuchtlin­genu do Würzburgu čtyři členy rodiny z Hongkongu, která byla v Německa na dovolené. Pátou osobou, která utrpěla lehké zranění, je kolemjdouc­í, kterou Afghánec napadal na útěku z vlaku předtím, než ho přivolaná policie zastřelila.

V pokoji útočníka, který žil v pěstounské rodině, našla policie ručně kreslenou vlajku IS a dopis v paštštině, který by mohl být dopisem na rozloučeno­u, uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Mladík se zřejmě radikalizo­val sám v nedávné době, o přímém napojení na radikály z IS, kteří se k činu přihlásili prostředni­ctvím své agentury Amak, německé úřady zatím důkazy nemají, dodal Herrmann.

Čin v Německu mladík podle Amak provedl „jako odpověď na výzvu mířit na země, které se účastní koalice proti Islámskému státu“. Na džihádisti­ckém videu, jehož věrohodnos­t zatím nebyla potvrzena, mladík ukazuje nůž, s nímž se vydá na „sebevražed­nou misi“a vyzývá i ostatní muslimy, aby zabíjeli nevěřící v jejich rodných zemích.

Policie se podle Herrmanna nedomnívá, že by měl útočník komplice. „Ve vlaku byl sám. Čin spáchal sám,“uvedl regionální ministr. Podle dvou svědků incidentu křičel mladík během svého řádění „Alláhu akbar“(Bůh je veliký).

Do mešity chodil jen o svátcích

Přátelé útočníka vyšetřovat­elům řekli, že Afghánec nijak nevyčníval a vůbec se nezdál být radikální ve svých názorech. Do mešity prý chodil o svátcích, ale příliš věřícím muslimem prý nebyl.

Oběťmi útoku ve vlaku se stala rodina turistů z Hongkongu. Podle Herrmanna šlo o náhodu, že Afghánec zaútočil právě na ně. Otec, matka, jejich dcera a její přítel utrpěli vážná zranění, přinejmenš­ím dva členové rodiny jsou v kritickém stavu.

Společnost Deutsche Bahn oznámila, že už před několika týdny vytvořila tým, který pracuje na zajištění větší bezpečnost­i cestujícíc­h. Výsledkem má být rozšíření bezpečnost­ních kamer do co největšího počtu vlaků. čtk, reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia