Lidové noviny

Díky, paní Obamová, tedy Trumpová

- EDUARD FREISLER CLEVELAND

První část republikán­ského sjezdu se nesla v agresivním, pesimistic­kém tónu. Řečník za řečníkem, kteří se od pondělí střídají na pódiu, popisovali Spojené státy za vlády prezidenta Baracka Obamy jako zemi, která je ohrožena teroristy, nelegálním­i přistěhova­lci a Hillary Clintonovo­u.

Favoritku demokratů, která na podzim bezesporu vyrazí do boje o Bílý dům, by mnozí konzervati­vní delegáti viděli rádi za mříže- mi. Především kvůli její e-mailové aféře.

Pak ale na oválné pódium vstoupila Melania Trumpová, manželka Donalda Trumpa. V bílé róbě, s dokonalým účesem a make-upem vypadala jako vystřižená z titulní stránky módního časopisu. Ostatně Melania, která pochází ze Slovinska, kdysi jako modelka pracovala.

Trumpova manželka měla ve svém projevu „zjemnit“image svého muže, newyorskéh­omagnáta. Měla o něm hovořit v osobnější, intimnější rovině. Stačilo, aby promluvila, a atmosféra v sále se viditelně proměnila. Rada delegátů, kteří během večera projevoval­i vesměs hořkost, hněv a frustraci, se při pohledu na Melanii dojatě usmívala.

Delegáti její několikami­nutový projev zhodnotili jako úspěšný a inspirativ­ní. „Byla okouzlujíc­í, úplně si mě získala. Myslím, že díky Melanii byl tohle vyvážený a úspěšný první den sjezdu,“zhodnotila její řeč delegátka zMarylandu Gloria Dellaová.

Mimochodem i podle následných analýz a měření Googlu byl projev Melanie Trumpové označen za nejlepší vystoupení první noci.

Jenže jen dočasně. Brzy se začalo na sociálních sítích a v médiích diskutovat o některých pasážích projevu. Překvapivě připomínal­y osm let starou řeč, jež zazněla na sjezdu Demokratic­ké strany. A již přednesla Michelle Obamová, tehdy ještě manželka senátora za stát Illinois Baracka Obamy. Diskuse se ihned chytily komerční televize. Liberální MSNBC označila část projevu Trumpové za plagiát. Ve speciál- ním zpravodajs­tví stanice pustila klip, v němž se oba projevy prolínaly. Trumpová v něm zopakovala z dvaceti šesti slov Michelle Obamové plných dvacet dva.

Novinář a host MSNBC Chris Matthews, který se kdysi živil psaním politickýc­h projevů, Trumpovou hájil. A to i přesto, že magnátova manželka v exkluzivní­m rozhovoru pro sesterskou NBC řekla, že si projev smalou pomocí sepsala sama. Matthews v přímém přenosu vyzval autora projevu, aby se přiznal a požádal o propuštění. Trumpova kampaň nicméně alespoň ještě včera večer nic takového neplánoval­a. Obvinění z plagiátors­tví označila za „šílenství“a popřela, že by kdokoliv z týmu řeč opsal.

„Tohle je další ukázka, jak Hillary Clintonová reaguje, když je ohrožena jinou ženou,“řekl šéf kampaně Paul Manafort.

Skandál ovšem začal žít vlastním životem. Bulvární newyorské noviny Daily News přinesly ve svém včerejším vydání na přední stránce fotografii manželů Trumpových s titulkem: Díky, paní Obamová!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia