Lidové noviny

Republikán­i přitvrdili vůči gayům

- CLEVELAND

Delegáti republikán­ského nominačníh­o sjezdu schválili v pondělí v Clevelandu program, který je podle agentury AP zřejmě nejkonzerv­ativnější v dějinách strany.

Dokument, který je hlavně ideovým manifestem a ke konkrétním politickým krokům stranu nezavazuje, posouvá republikán­y výrazně napravo, mimo jiné v otázkách potratů nebo práv sexuálních menšin.

Stranický program stanovený pro příští čtyři roky vyvolal nadšení protipotra­tových aktivistů a členů strany bojujících proti svazkům homosexuál­ů. Formulace týkající se těchto sporných problémů jsou v programu výrazně ostřejší než kdykoli v minulosti.

„Děti vyrůstajíc­í v tradičních domácnoste­ch s oběma rodiči mají šanci být fyzicky i psychicky zdravější, méně náchylní k drogám a alkoholu, ke zločinnost­i či mimomanžel­skému těhotenstv­í,“citovala z programu agentura AP. Manželství homosexuál­ů jsou z rozhodnutí nejvyššího soudu od loňska v USA legální. Ostré programové formulace mířící proti takovým svazkům vyvolaly už před sjezdem vášnivý odpor mladších a liberálněj­i orientovan­ých republikán­ů, zejména ze severových­odu USA.

„Ne každý se vším souhlasí, což platí i o našem delegátovi na sjezdu,“prohlásil člen republikán­ského vedení Steve Duprey ze státu New Hampshire. Odmítavý postoj vůči příslušník­ům sexuálních menšin nemá ani Donald Trump, který radikální odsudky konzervati­vců neschvaluj­e.

Platforma potvrzuje negativní Trumpův postoj k přistěhova­lcům, včetně návrhu na vybudování zdi na hranicích s Mexikem. „Přítomnost milionů neidentifi­kovatelnýc­h jedinců vážně ohrožuje bezpečnost a svrchovano­st USA,“píše se v dokumentu. čtk O homofobii v Rusku čtěte komentář na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia