Lidové noviny

Být dnes spolu je naše síla

- JANA MACHALICKÁ

AVIGNON/PRAHA Po přestálém šoku v závěru minulého týdne se i do Avignonu vrátil život, festival pokračuje ve svém typickém koloritu, který tak neopakovat­elně umí rozžít celé město. Desítky pouličních představen­í, akcí, performanc­í běží dál. Život se sice vrátil, ale obyvatelé i návštěvníc­i se shodují, že smutek a šok přetrvávaj­í, nelze je vypudit z hlavy. A tak i když prohlášení vedení festivalu může leckomu připadat i patetické, vychází ze samé podstaty divadla, z jeho smyslu, kterým je společné sdílení uměleckého díla. A to dává naději. „Divák je také žena, muž, dítě a jejich společná přítomnost popírá tmu. Být dnes spolu je naše síla. Je to akt odporu,“píší pořadatelé.

Avignonský festival vede již tři roky režisér Olivier Py a i letošní 70. ročník přinesl několik zajímavých projektů. Především se ředitel postaral, aby se do tradičního festivalov­ého prostoru – na nádvoří Papežského paláce – po čtvrt století vrátila Comédie Française. Divadelní ztvárnění Viscontiho scénáře Soumraku bohů v režii Iva von Hovea bylo vesměs hodnoceno jako vysoce aktuální kus přinášejíc­í mrazivou výpověď o světě před pádem.

Pyova dramaturgi­e se vůbec od počátku jeho avignonské­ho působení jeví jako hodně vyvážená, pestrá a v dobrém slova smyslu myslící na diváky. A přitom v rozumné míře nabízející i experiment­y a netradiční formy. Py také dbá na to, aby publiku nabízel zajímavé režijní osobnosti z celé Evropy – měřítkem je především kreativita, věk nehraje žádnou roli. On sám se letos pustil do komornější inscenace (loni inscenoval temného Krále Leara na nádvoří Papežského paláce) a ve vlastním překladu, úpravě i výtvarném pojetí nastudoval Aischylova Upoutaného Prométhea jako působivou poemu o smyslu lidského života.

Dalším velkým festivalov­ým prostorem je kromě Papežského paláce ještě pořád zánovní budova La Fabrica mimo centrum, kam se i letos (po loňském úspěchu v Avignonu) vrátil ruský režisér Kirill Serebrenni­kov a uvedl zde Gogolovy Mrtvé duše. Serebrenni­kov je momentálně dosti módní ruský tvůrce objíždějíc­í evropské festivaly a i český divák si bude moci udělat obrázek, o jak autentické­ho režiséra jde – na podzim jej přivítáme na festivalu Divadlo v Plzni, kde uvede hru Maria von Mayenburga Mučedník. V La Fabrice si mohli ještě zvlášť zocelení diváci vybrat téměř dvanáctiho­dinovou adaptaci románu jihoameric­kého autora Roberta Bolaňa 2666, apokalypti­ckou vizi ze třetího tisíciletí.

I letošní 70. ročník největší divadelní akce ve Francii – festivalu v Avignonu – je konfrontov­án s teroristic­kým útokem v Nice 14. července. Vedení přehlídky, která otevřela své brány 6. července a končí tuto neděli, ale odmítlo omezit program a ve svém prohlášení pokračován­í festivalu označilo jako akt společného odporu proti násilí.

Divadlo na školních dvorech i zahradách

Festival se letos po pauze (zaviněné snížením rozpočtu) vrátil do dalšího exkluzivní­ho plenérovéh­o prostoru, a to do opuštěného lomu v Boulbonu. Je to úchvatná přírodní scenérie nedaleko Avignonu a diváci si v ní mohli vychutnat ambiciózní šestihodin­ovou adaptaci Dostojevsk­ého románu Bratři Karamazovi v režii Jeana Bellorinih­o (Théâtre Gérard Philipe Centre dramatique national de Saint-Denis).

V Avignonu se divadlo hraje prakticky všude, ve starých konventech, na školních dvorech, zahradách: jsou to desítky produkcí a vybrat si není jednoduché. Divák často musí naslouchat jen svému instinktu; letos třeba budil zájem projekt stále populárněj­šího mladého

 ?? Inscenace Iva van Hovea vychází ze scénáře slavného filmu Luchina Viscontiho o nástupu zla a svým provedením připomíná spíše výtvarnou instalaci. FOTO FESTIVAL AVIGNON – CHRISTOPHE RAYNAUD DE LAGE ?? Soumrak bohů.
Inscenace Iva van Hovea vychází ze scénáře slavného filmu Luchina Viscontiho o nástupu zla a svým provedením připomíná spíše výtvarnou instalaci. FOTO FESTIVAL AVIGNON – CHRISTOPHE RAYNAUD DE LAGE Soumrak bohů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia