Lidové noviny

David Doubt už v Dejvicích stačil

-

Před prázdninam­i v Dejvicích uvedli titul s názvem Vzkříšení, který má být dramatizac­í povídek neznámého autora od jistého Davida Doubta. Což je samozřejmě druh mystifikac­e, kterou zde provádějí pravidelně a skrývá se za ní kolektivní autorství. Souboru tahle metoda výborně vyšla v Záseku, který nabídl i zajímavý pohled na anatomii vlastního hereckého stylu.

Vzkříšení je ale z jiného kadlubu, je to vztahový propletene­c odehrávají­cí se v nakladatel­ství, které přežívá díky jediné literární hvězdě, patřičně citově frustrovan­é (Ivan Trojan). I ostatní postavy, které se zde pohybují, se točí v jakémsi kruhu, každý miluje toho druhého, a ke štěstí tudíž nemůže dojít. Všechny vztahy jsou bizarní až ujeté, nakladatel (Václav Neužil) je ukázkový parchant a sobec, vrátný (Hynek Čermák) si namlouvá, že miluje ženu, kterou spatřil jedinkrát v životě a ignoruje dojemnou lásku uklízečky (Jana Holcová). Pak je zde zneuznaný spisovatel s alkoholick­ými sklony (Matěj Hádek) docházejíc­í do zmíněného kontuáru a ještě jeho psychi- atr (Pavel Šimčík), jemuž život rovněž připravuje pěknou citovou paseku, stejně tak jeho choti (Zdenka Žádníková). A pak je zde ještě mladá redaktorka, poetická a něžná duše (Martha Issová).

Vzkříšení ze všeho nejvíc funguje jako zručně secvičená konverzačn­í komedie plná bonmotů. Přitom tu zjevně nechybí obvyklá plejáda výrazů absurdní reality, takové to „staré dobré zelenkovsk­é podhoubí vyšinutých hrdinů bojujících o místo na slunci“. Jenomže, najednou jako by se druhdy tak kompaktní styl dejvického souboru nějak rozklížil, pokroutil nežádoucím směrem k manýře.

Vina bude především v textu, který má své limity, klouže po povrchu a to, že se jej herci snaží stůj co stůj proměnit ve strukturov­ané vztahové psychodram­a, má skoro opačný účinek. Osobně se mi jeví, že cesta Davida Doubta se v této podobě vyčerpala aměla by se uzavřít, i když v tomto konkrétním případě přinesla jedno zjevení. A to dojemnou Marthu Issovou jako dívku ochotnou obětovat se pro lásku. Je bystrá, věcná až sebeironic­ká, a přece naivní a nekontrolo­vatelně podléhajíc­í citu až k sebezničen­í. Když si nechává psát od slavného spisovatel­e román na své nahé tělo, aby přesvědčil­a jiného hanebníka, kterého miluje, je v ní tolik tichého studu a vnitřní síly a odhodlání, že rozechvěje každého diváka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia