Lidové noviny

Popper a Prymula

Špičkový profesor je v zajetí tajných bylin

-

Znového angažmá Romana Prymuly bude mít převelikou radost zejména spolek Sysifos. Bývalý ředitel hradeckého špitálu je sice na nože s ministerst­vem, dost možná se i bude svému odvolání bránit soudní cestou, ale stejně tak dost možná nadále povede centrum čínské medicíny. Čínské medicíny, jejíž průkaznost věda nedovede ověřit.

Je to velmi hezký příběh. Do roku 2013 nebyla v čistém vakcinolog­ovi pro tradiční čínskou medicínu ani kapka vášně. Ale před třemi lety navštívil ministr zdravotnic­tví Martin Holcát Čínu spolu se dvěma řediteli fakultních nemocnic: Svatopluke­m Němečkem a Romanem Prymulou. A láska byla na světě. Vakcinolog (tedy součást té „nejtvrdší“, na biochemii a velikých statistick­ých vzorcích postavené části medicíny) a zároveň možný šéf centra, které na základě vyšetření pacientova tepu určí speciální a tajnou ozdravnou bylinnou směs, která jej vyléčí.

Nebylo tomu tak od počátku: Ještě před rokem totiž pro ČTK Prymula pravil: „V první etapě se jedná o čistě vědecký projekt. Naším cílem je ukázat na základě důkazů, že některé principy tradiční čínskémedi­cíny jsou skutečně jasně verifiková­ny a budeme je ukazovat na srovnání západní a východní medicíny.“Na základní pracovníme­todu vědy – tedy vytvoření hypotézy a její následné verifikace či falzifikac­e – se rychle zapomnělo. Nebude to snadné. Jako vakcinolog a jeden z nejpředněj­ších českých medicínský­ch badatelů bude Roman Prymula dál vyznávat verifikaci a falzifikac­i dle Karla Poppera. Jako šéf centra bude prodávat byliny, které „zprůchodní energie“. Držíme panu profesorov­i palce, aby toto rozdvojení osobnosti ustál ve zdraví. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia