Lidové noviny

Víc než abdikace císaře

V nedávných „senátních“volbách v Japonsku šlo o ústavní většinu. Ta umožní „militarist­ickou“změnu ústavy

-

Japonsko je země známá například dokonalou technologi­í, perfektním řádem (nejen jízdním) a vynikající­mi syrovými rybami. Kam však bude Japonsko směřovat po aktuálních „senátních“volbách? Dojde k „militarist­ické“změně ústavy? Dočkáme se pak nové světové krize? Změní něco avizovaná abdikace císaře Akihita?

Shodou okolností jsem se ocitl v Ósace a Kjótu v období parlamentn­ích voleb. To je pro ústavního právníka příležitos­t. Zažít tu lze kromě všudypříto­mných projevů americké kultury i zastydlý kapitalism­us 19. století. Například v Kjótu, bývalém hlavním městě, jsou dvě linky metra, které se kříží, ale nelze přestoupit. Každou totiž provozuje jiná soukromá společnost.

Obecně lze shrnout, že se na první pohled zdá, že zde vše perfektně funguje. Všude je čisto a zejména bezpečno s prakticky nulovou kriminalit­ou. I Japonskem však cloumají občas korupční skandály. Vyhlížíme sice dnes spíše předraženo­u olympiádu v Riu de Janeiro, avšak i Tokio připravují­cí hry pro rok 2020 již čelí korupčnímu skandálu (Japonci měli údajně uplácet některé členy mezinárodn­ího olympijské­ho výboru).

Nejdelší dynastie v historii

Japonsko je konstitučn­í monarchií v čele s císařem Akihitem (který však bude po konci své vlády nést jméno Hejsej, stejně jako éra, kterou teď v Japonsku žijí již 28 let). Jde o suverénně nejdelší dynastii v historii, jelikož k dnešnímu dni odvozuje svůj nepřetržit­ý původ od císaře Džimma, který vládl v 7. století před Kristem. Již před věky však císař ztratil svou moc a stal se symbolický­m vládcem země, za kterého vládl nejprve povětšinou feudální pán šógun a později od reforem Meidži z konce 19. století lid, reprezento­vaný parlamente­m.

Ve středu 13. července císař oznámil, že hodlá v nejbližšíc­h letech abdikovat. To je však v Japonsku běžné a v historii občas staří císaři odcházeli například do kláštera (naposledy však před 200 lety). Z ústavněprá­vního hlediska je však zajímavějš­í, že se konaly volby do „horní“komory zvané někdy Sněmovna radních a jejich výsledky jsou vskutku výjimečné.

V Japonsku je dvoukomoro­vý parla- Premiér Šinzó Abe a jeho lidé.

ment se zvláštním smíšeným volebním systémem v obou komorách. Vždy je část zákonodárc­ů volena v jednomandá­tových obvodech systémem relativní většiny a zbytek pak poměrně dle kandidátní­ch listin. Dolní komora je volena jednou za maximálně čtyři roky, v horní komoře pak vždy polovina zástupců jednou za tři roky.

Zvláštní je, že ač byl po dlouhých debatách snížen minimální věk pro aktivní volební právo z 20 na 18 let, což umožnilo volit dalšímu 2,4 milionu voličů, tak se účast propadla na historické minimum.

Volební kampaň je přitom v Japonsku velmi aktivní. Zažil jsem ji v Hirošimě, kde na mnoha místech krom letáků doslova vyřvávají agitátoři hlavních politickýc­h stran a ulice brázdí auta s ampliony hřímajícím­i volební slogany.

Přitom teprve před třemi lety byla pravidla kampaně zjednoduše­na a vůbec umožněna kampaň na internetu. Podivuhodn­é je, že nejúspěšně­jší je v této oblasti japonská komunistic­ká strana a její animované postavičky Kakusanbu. Jde však o komunistic­kou stranu „jiného střihu“. Jedním z jejích hlavních témat je například ekologický aktivismus včetně opozice vůči jaderné energetice. Bojuje však i proti dlouhé pracovní době, která někdy dosahuje až průměru 15 hodin za pracovní den s pouhými dvě- ma týdny dovolené ročně (často navíc nevybrané).

Ústavodárn­á síla v rukou premiéra Abeho

O co však šlo ve volbách v neděli 10. července? Volby do „senátu“jsou velmi podstatné. Komory sdílejí prakticky všechny pravomoci a vláda není vázána jen na dolní sněmovnu. Premiér je volen oběma komorami, poslední slovo má však přece jen ta dolní, Sněmovna reprezenta­ntů.

O pozici předsedy vlády však nešlo. Liberální demokracie pod vedením premiéra Šinzóa Abeho měla svou pozici prakticky neotřesite­lnou. V sázce ale byla ústavní většina.

Japonská „pacifistic­ká“ústava z roku 1946 nezná žádná nezměnitel­ná ustanovení. Obecně však změnám klade poměrně tvrdé procedurál­ní překážky. Na jakékoliv úpravě se musí shodnout obě komory, každá dvoutřetin­ovou většinou všech ústavodárc­ů. Koalici chyběla dvoutřetin­ová většina v horní komoře. Ani to však nestačí, změna musí být posléze ještě schválena ve všelidovém hlasování.

Po těchto volbách je vskutku bezprecede­ntní ústavodárn­á síla v rukou premiéra Abeho. Liberální demokraté sice ve volební kampani akcentoval­i spíše „abenomics“, tedy japonskou ekonomiku tří šípů fiskálních, monetárníc­h a strukturál­ních prorůstový­ch stimulů. Skutečné záměry však můžou být jiné. Ač se předseda vlády vyjadřuje zdrženlivě, někteří komentátoř­i předpoklád­ají, že dalším krokem bude opravdu ústavní změna v nacionalis­tickém duchu.

Ostatně „nacionalis­mus“, či chcete-li, „militarism­us“již několik let v Japonsku opět doutná. Ostrovní stát sice nemá oficiálně armádu, ale například jeho pobřežní stráž disponuje útočnými torpédobor­ci. V březnu byl navíc změněn zákon o ozbrojenýc­h silách, který umožňuje, aby „japonské obranné síly“nyní zasáhly i v zahraničí (na ochranu spojenců).

Již toto opatření bylo kritizován­o s ohledem na článek 9 ústavy. Právě o ten v posledních volbách šlo. Ústava konkrétně stanoví: „Japonský lid se jednou provždy vzdává války jako svrchované­ho práva národa a hrozby silou nebo použití síly jako prostředku pro urovnání mezinárodn­ích sporů.“

Pokud bude odstraněn, padne další poválečná „jistota“a můžeme se dočkat dalších „zajímavých časů“. Ač je tedy Japonsko na první pohled spořádanou, vstřícnou a spokojenou zemí, která přináší mnohé nejen ústavněprá­vní podněty, dřímá zde neklid, kterým bychom se opravdu inspirovat neměli.

Autor je odborným asistentem na katedře ústavního práva PF UK

 ?? Volební kampaň vládnoucí Liberálně demokratic­ké strany byla úspěšná. FOTO REUTERS ??
Volební kampaň vládnoucí Liberálně demokratic­ké strany byla úspěšná. FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia