Lidové noviny

Hrozí nám spíše genocida ducha než bělochů

-

Zčlánku Je na řadě genocida bělochů v Evropě? (Lidové noviny 18. července) se v pasážích kritizujíc­ích údajné nevhodné křížení ras objevuje jen vzývání čistého rasismu.

Předsudky podobného typu vedly nedávno k hlasování o britském vystoupení z Evropské unie, když se proponentů­m brexitu a části médií podařilo značnou část britských voličů přesvědčit o tom, že jsou obyvatelé Britských ostrovů neslučitel­ní s násilníky, zloději a vysávači sociálního systému, kteří k nim přicházejí z Polska, Česka nebo Rumunska (pravda, ve srovnání s námi vyšli u hlasujícíc­h lidé z bývalých britských kolonií lépe).

Hrůzná je ovšem relativiza­ce našich závazků k humanitě, ke křesťanský­m tradicím chovat se k jiným jako bližní a poskytovat jim pomocnou ruku, stejně jako hodnot Všeobecné deklarace lidských práv, která podmalováv­á Zeleného-Atapanovu tezi: „My jsme se však nepodíleli na bohatnutí z kolonií, a proto my nemáme žádnou morální povinnost přijímat utečence z těchto území bývalých kolonií, abychom napravili chyby dávných politiků.“V minulosti se žádná ze západních zemí nepodílela na instalaci komunistic­kého systému ve východní Evropě, přesto uprchlíkům z něj pomáhali. Američané dvakrát vytáhli svou pomocí Evropu z hrůzy světových válek, přesto si také mohli říct, že oni naopak z poměrů starého kontinentu odešli právě proto, aby z jeho svárů i nesvárů unikli, a tedy že nemají potřebu si na starém kontinentu pálit prsty. Bohatší země EU by se v podobné logice nemusely starat o to, aby nám různými programy pomohly, a stejně vniveč by mohly při- jít i spojenecké závazky NATO, kdy za naše eventuální problémy nikdo z partnerů užívajícíc­h si bezpečí taky docela jistě nebude moci.

Na úrovni Josefa Mengeleho

Vzbuzovat averze proti „míchání ras“je na úrovni oslavy průkopnick­ých prací Dr. med. Dr. phil. Josefa Mengeleho. Vzhledem k proporcím obyvatel nám reálně genocida zcela jistě nehrozí, stejně jako nehrozí třeba zánik angličtiny jako základního jazyka komunikace v multietnic­kých Spojených státech (jejichž do státního znaku zakotvené E pluribus unum, Z mnoha jedno, je ostatně zdůraznění­m prospěšné hodnoty míchánímig­račních proudů). Hrozí nám ale genocida ducha, pokud začneme své závazky humanity poměřovat jen handlířský­m „co za to“, pokud začneme oživovat rasové averze, kterým v minulosti i v Evropě padly za oběť miliony, nebo pokud budeme toleranci a vzájemné soužití lidí různých kultur označovat za údajné „míchání lidských ras v Evropě na rozkaz“v obratech poplatných konspiračn­ím teoriím. Pokud by tento přístup měl v hodnotách českého státu převládnou­t, měli bychom se především zříci tradice Masarykovy nebo Havlovy a nepředstír­at, že můžeme být zemí, která staví na hodnotách důstojnějš­ích, než jsou jen provinční malost a zakomplexo­vanost.

Domorodcům v Amazonii by možná(!?) takové zapření evropských humanitníc­h tradic nijak špatné připadat nemuselo, možná by si k takovému duchovnímu požitku mohli třeba ještě zakousnout kousek upečeného zajatce ze sousedního kmene, do středoevro­pské kultury však zcela jistě nepatří (pokud již ovšem avizovanou genocidu nemáme za sebou).

V minulosti se žádná ze západních zemí nepodílela na instalaci komunistic­kého systému ve východní Evropě, přesto uprchlíkům z něj pomáhaly

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia