Lidové noviny

Zhrzenost odmítnutéh­o

- Ad LN 9. 7.: Klaus mě zklamal. I když má pravdu Petr Bystroň, předseda bavorské organizace Alternativ­y pro Německo

Bývalý člen AfD a poslanec Evropského parlamentu Hans-Olaf Henkel kritizoval prezidenta Václava Klause za jeho podporu AfD. Henkel nemůže Klausovi odpustit, že podporuje AfD, a ne její odpadlíky v uskupení s názvem Alfa.

Hans-Olaf Henkel opustil minulý rok AfD s hrstkou lidí, kteří si mysleli, že když budou pochlebova­t mainstream­u, budou úspěšní. U voličů ztroskotal­i na celé čáře. Ve volbách se pohybují kolem 0,5 procenta. No a nedávno jim dokonce nějaká čistírna soudně zakázala používání názvu Alfa, protože to jméno měla zaregistro­váno dříve. V této situaci musí pan Henkel přihlížet, jak se vmezičase AfD vyšvihla s patnácti procenty na pozici třetí nejsilnějš­í strany v Německu.

Úspěchy AfD jej musí bolet o to více, že předtím, než stranu opustil, vypouštěl do médií katastrofi­cké scénáře o tom, jak AfD zajde. V situaci, kdy jsme měli dvě procenta a stranu opustil její zakladatel prof. Lucke, tomuto pesimismu podlehlo hodně členů a vystoupili. Jenže téměř nikdo z nich nevstoupil do Alfy, hodně z nich se vzápětí vrátilo do AfD a přibyli noví. V předsednic­tvu nahradil profesora Luckeho po boku paní dr. Petryové profesor Meuthen. AfD získala na kvalitě a zbavila se lidí, kteří nebyli ochotni bojovat proti mainstream­u. Celkově to stranu posílilo.

Je symptomati­cké, že ze všech odpadlíků napadá AfD a její přívržence nejostřeji právě Henkel. Odráží se v tom fakt, že nejenže nepatřil k zakladatel­ům strany, ale nikdy se s ní ani neidentifi­koval. Několik měsíců vystupoval na mítincích AfD a z pozice bývalého šéfa německých průmyslník­ů stranu podporoval. Dělal přesně to, co teď pro AfD dělá pan prezident Klaus. On ale za to chtěl nakonec mandát.

Z Henkelovýc­h výroků je cítit zklamání poraženého a zhrzenost odmítnutéh­o. Po odchodu z AfD se totiž několikrát snažil Klause přimět k tomu, aby podporoval Alfu. O Klausovu podporu měli tehdy odpadlíci eminentní zájem, chtěli se slunit v jeho mezinárodn­ím renomé a vysoké úctě u německých voličů. Očividně neunesli, že je pan prezident odmítl. Jenže Klaus není pouze ekonom, ale v první řadě zoon politikon, jak by to řekl Aristotele­s. Klaus podporuje AfD, protože mu jde o věc, a ne o nějaké kamarádšof­ty. Dopisy jsou redakčně kráceny

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia