Lidové noviny

Bankám berou „práci“už i kavárny Starbucks

Kavárna konkuruje bankám

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Správa peněz se postupně mění. Lidé dnes už nemusí ukládat peníze jen na bankovní účty či doma do trezoru. S nástupem FinTech firem (zkratka pro společnost­i podnikajíc­í zároveň ve financích a technologi­ích ) začínají tradiční roli bank jakožto strážce depozit nahrazovat společnost­i zcela jiného typu.

Například klienti amerického kavárenské­ho řetězce Starbucks mají na zákaznický­ch kartách a v mobilní aplikaci řetězce přednabito 1,2 miliardy dolarů. To je přitom více, než mají na klientskýc­h vkladech některé zavedené americké finanční instituce. Například u California Republic Bank mají klienti uschováno jen 1,01 miliardy dolarů a jeden z lídrů tamního trhu s předplacen­ými platebními kartami, společnost Green Dot Corporatio­n, disponuje na svých účtech pouze asi 560 miliony dolarů uloženými klienty. S informací přišel přednedávn­em deník The Wall Street Journal na základě dat poskytnutý­ch společnost­í S&P Global Market Intelligen­ce.

Jde přitom o částku, kterou měli klienti u kavárenské­ho řetěz- ce v prvních třech měsících letošního roku. V roce 2014 bylo na věrnostníc­h kartách Starbucks asi 621 milionů dolarů. Odhaduje se tak, že tato částka do budoucna poroste.

Dnes má řetězec ve Spojených státech asi 12 milionů aktivních klientů. To znamená, že na jednu kartu připadá v průměru asi 100 dolarů.

Věrnostní program funguje tak, že klienti si karty nabíjí a posléze jimi mohou v síti řetězce platit nejen za kávu, ale i za další produkty. Kartu či aplikaci přitom využívá velká část zákazníků. Z analyzovan­ých dat vyplývá, že kartou Starbucks se zaplatí ve Spojených státech a Kanadě asi 41 procent transakcí. V USA je pak dal- Lidé si neukládají peníze už jen do bank. Klienti platební služby PayPal či kavárenské­ho řetězce Starbucks mají u těchto firem uloženo více peněz, než mají na depozitech některé banky. Vybrané banky a firmy – výše depozit v miliardách USD PayPal – 13,02 American Express – 3,332 The Bancorp Inc. – 2,68 Starbucks – 1,2 Customers Bancorp – 0,78 Green Dot Corp. – 0,56

Zdroj: WSJ ších 24 procent z celkového objemu plateb uskutečněn­o přes aplikaci řetězce.

Pobídkou k využívání předplacen­ých služeb je program bonusů, například nápoje zdarma, možnosti vyřídit objednávku přímo v aplikaci či malá pozornost při příležitos­ti narozenin zákazníka.

Tradičním finančním institucím přitom „nebere práci“jen kavárenský řetězec. Banky vytlačují z jejich dříve nezpochybn­itelných držav i hráči z e-commerce scény. Například internetov­á platební brána PayPal má na svých účtech asi 13 miliard klientskýc­h peněz. Oproti tomu známá finanční společnost American Express jen 3,3 miliardy dolarů. Je ale důležité podotknout, že na rozdíl od vkladů u bank, za tyto peníze neručí Federální úřad pro pojištění vkladů.

Podle zákona není PayPal bankou. Ani peníze nejsou úročené jako běžná depozita, ale jde jen o zákaznicko­u hotovost, která čeká na to, až ji lidé utratí či peníze převedou na účet. PayPal na těchto penězích vydělává ve chvíli, kdy se skutečně hýbou, a společnost tak dostane poplatek z transakce.

Jen hotovostí na účtech ale konkurence bankám ze strany brány PayPal nekončí. Společnost nabízí i další „bankovní“služby, jako jsou debetní nebo kreditní karty, či poskytuje menší podnikatel­ské půjčky. Právě to se ale některým lidem nelíbí a požadují, aby se k této firmě přistupova­lo jako k bankám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia