Lidové noviny

Za kartel padla rekordní pokuta

Nejvyšší pokuty od EK

- BRUSEL

Velcí výrobci nákladních automobilů, společnost­i MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco a DAF se domlouvaly na cenách.

Evropská komise jim proto udělila rekordní pokutu přes 2,9 miliardy eur (přes 78 miliard Kč) za kartelovou dohodu. Oznámila to eurokomisa­řka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á.

Největší pokutu – přes miliardu eur (přes 27 miliard Kč) - musí zaplatit Daimler. Skoro 753 milionů eur (přes 20 miliard Kč) připadlo na DAF, společnost­i Volvo/Renault se týká 670 milionů eur (18 miliard Kč) a Iveca 495 milionů (přes 13 miliard Kč).

Pokuta se netýká firmy MAN, která věc oznámila. Dalším společnost­em byla částka snížena, protože při vyšetřován­í spolupraco­valy. Firmy mají na zaplacení tři měsíce.

Společnost­i, které dohromady představuj­í přibližně 90 procent výroby středních a těžkých nákladních vozů v Evropě, se od roku 1997 domlouvaly na cenách vozů, ale také například koordinova­ly, kdy budou zavádět nové technologi­e kontroly emisí.

Na zákazníky také přenášely náklady emisních technologi­í, které musely vyhovovat stále přísnějším evropským normám. Komise ale upozornila, že nenašla spojitost s kauzou, kdy se některé fir- my snažily tyto normy obcházet. Případ začala komise vyšetřovat v roce 2011 po oznámení firmy MAN, uskutečnil­a také sérii předem neoznámený­ch kontrol společnost­í. Firmám komise svá předběžná zjištění oznámila v listopa- du 2014, tehdy mezi nimi byla také Scania. Ta se ale poté rozhodla z komisí nespolupra­covat a je dál vyšetřovan­á.

„Udělujeme největší pokutu za jeden kartel. Je to dokonce dvojnásobe­k předchozí nejvyšší pokuty z roku 2012. Ale jsou pro to dobré důvody. Tento kartel se týká velkého trhu a trval velmi dlouhou dobu,“prohlásila Vestagerov­á na tiskové konferenci.

Věc podle ní začali v lednu 1997 domlouvat nejvyšší předsta-

1,41 miliardy eur – prosinec 2012, sedmi mezinárodn­ím skupinám firem, včetně Philips a LG Electronic­s, kvůli kartelu v oblasti katodových zářivek mezi lety 1996 a 2006.

1,18 miliardy eur – listopad 2008, výrobcům autoskel (firmám Pilkington, Soliver, Asahi a Saint-Gobain) za kartel v letech 1998 až 2003, kdy se mimo jiné domlouvali na cenách.

953,3 milionu eur – březen 2014, pěti společnost­em z EU a Japonska za účast na kartelu na trhu s ložisky v letech 2004 až 2011.

832,4 milionu eur – únor 2007, pěti firmám (ThyssenKru­pp, Otis, Kone, Schindler a Mitsubishi Electric) za kartel při výrobě výtahů v letech 1995 až 2004.

vitelé automobilo­vých firem v jednom z „útulných“bruselskýc­h hotelů. Od roku 2004 společnost­i podle komise kartel organizova­ly prostředni­ctvím svých německých poboček či dceřiných firem. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia