Lidové noviny

Babiš souhlasí s půjčkou OKD

-

krachující­ho OKD stát přece jen nalije vlastní peníze. Po dlouhém odporu se nakonec ministr financí Andrej Babiš nechal přesvědčit a uvedl, že pro firmu navrhne půjčku 700 milionů korun. Podle něj by měl stát získat v management­u post pro jednoho člověka. Půjčka by měla být použita už na srpnové výplaty horníků.

Velkou radost neskrýval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), který peníze pro OKD už delší dobu prosazoval. „Konečně pochopil vážnost situace OKD,“řekl Mládek s tím, že peníze se státu vrátí a mezi věřitele bude mít privilegov­anou pozici.

Mládek zná konkurzní právo více než dobře a pokud ho nezná Babiš, tak jeho lidé na ministerst­vu určitě ano. Jenže s českými insolvence­mi je problém. Ne vždy vypadají tak, jak je to v zákoně namalované. Pokud půjde vše podle plánu, pak stát své peníze dostane zpět, a několika horníkům oddálí svízelnou situaci. Hrozba, že se vysype 700 milionů do kanálu, ale reálně existuje a oba ministři by alespoň daňovým poplatníků­m mohli odkrýt karty.

šílenství zřejmě jen tak neustane. A jak už to tak bývá, celosvětov­é mánie se chytá i byznys, včetně těch největších hráčů na trhu. S nejnovější­mi nápady, jak se na populární mobilní hře Pokémon Go přiživit, přišel finanční trh v Rusku.

Největší tamější banka Sberbank začala svým klientům zdarma nabízet pojištění, které pokryje náklady spojené se zraněním způsobeným při hraní. Dle ruského deníku Kommersant nahradí pojištěnců­m až 50 tisíc rublů (přibližně 19 tisíc korun).

„Vzhledem k tomu, že stále více států zaznamenáv­á rostoucí počet zranění způsobenýc­h při chytání pokémonů, vyvinuli jsme speciální produkt, který budeme hráčům poskytovat zdarma,“uvedl pro výše zmíněný deník šéf pojišťovac­í divize Sberbank Maxim Chernin.

A jak že na tom banka chce vydělat? Poměrně jednoduše. Hráčům do telefonu nainstaluj­e modul, který bude lákat jak jednotlivé pokémony, tak samotné hráče do poboček Sberbank ve velkých ruských městech. V jednu chvíli tak budete chytat pokémona, a za chvíli skončíte s hypotékou na krku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia