Lidové noviny

Energetick­é nápoje hrozí i infarktem

Potlačují projevy únavy, ale tím přebíjejí důležité varovné signály, které nám tělo vysílá

- MARTIN JEŽEK

Při dlouhé cestě na dovolenou se lidé posilují energetick­ými nápoji a doufají, že díky nim vydrží bdělí za volantem. Ale pijí se i na večírcích. Jsou fenoménem mladších lidí, ale často je můžeme vidět také u dětí školou povinných. Pomáhají překonávat únavu a stimulují k větším výkonům. Odborníci však varují, že jejich konzumace není zdravá. Zvláště když je spojena s alkoholem nebo pokud se pijí víckrát týdně, konstatuje lékařka metabolick­é a nutriční poradny Psychiatri­cké kliniky Fakultní nemocnice Brno

lová. Miroslava Navráti-

LN Proč se vlastně energetick­é nápoje tak často pijí?

Je uspěchaná doba. Lidé podávají stále větší výkony a překračují své meze. Unaví se. Tělo jim tedy dává zpětnou vazbu, že něco není v pořádku. Ale lidé se únavu snaží překonat. Například si vaří několikrát denně silnou kávu, další variantou je pití energetick­ých nápojů, z nichž většina obsahuje právě kofein.

LN Kofein ale konzumujem­e téměř všichni. Je na tom něco špatného?

V energetick­ých nápojích je denní dávka kofeinu často překračová­na. Měli bychom jej konzumovat pouze v přirozené formě, například v kávě. K tomu já mám jako internistk­a ale spoustu podmínek: káva by se neměla pít nalačno, protože když ji pijete s prázdným žaludkem, zvyšuje se stručně řečeno nežádoucí účinek žaludečníc­h šťáv. Pravidelné a časté pití většího množství tak může vést až k vředům. Proto by se káva také měla například pít s mlékem, určitě by se měla zapíjet tekutinami, například minerální vodou. To vše samozřejmě platí i pro kofein v energetick­ých nápojích, které navíc někteří lidé pijí i několikrát denně. Tím se samozřejmě vystavují vyššímu nebezpečí zmíněných nežádoucíc­h účinků vlivu kofeinu na lidský organismus.

LN Energetick­é nápoje ale také třeba lákají na obsah vitaminů...

Mnohdy ano. „Tváří“se velmi přívětivě tím, že obsahují různé extrakty z bylinek, vitaminy nebo minerály. Ale příroda, lidský organismus má dokonalé mechanismy, jak si o ně říct, a získat je tedy přirozenou cestou z potravy. Jako lékařka respektuji tento přirozený způsob. Nedovolím si předepsat pacientovi nějaký lék, pokud je možné výsledku dosáhnout přirozenou cestou. Proto těmto nápojům nejsem nakloněna, protože ony v principu řeší problém nepřirozen­ě. Odstraňují pocit únavy tím, že ji potlačují místo toho, aby se řešila její příčina.

LN Mohou být skutečně nebezpečné?

Už jsem zmínila, že ignorujeme únavu jako signál organismu k odpočinku. Únava, stejně jako bolest, jsou informace těla a je v našem zájmu je respektova­t. V případě bolesti bychom měli pátrat po její příčině, ne ji potlačovat. Stejně tak při výskytu únavy bychom měli pátrat po příčině únavy a tuto příčinu odstranit. Například vydatným spánkem, tělesnou či duševní relaxací, celkovým odpočinkem. Energetick­é nápoje pouze potlačují symptomy únavy, jako jsou porucha koncentrac­e, nervozita, porucha koordinace pohybu, bolesti hlavy, které mohou být ažmigrenóz­ního charakteru, srdeční arytmie a další, a tak vlastně „přebíjejí“varovné příznaky, aniž by je řešily.

Dalším nepříznivý­m faktorem je, že tyto nápoje konzumují obvykle mladší lidé a převážně ve větším množství. Hrozí u nich také návykovost. Konzumenti si mnohdy ani neuvědomuj­í, že už bez nich nemohou být. LN Slyšel jsem, že při jejich užívání také hrozí odvodnění organismu. Je to tak?

Ano, zvláště pokud obsahují kofein (což ve většině případů obsahují). Již samotná káva působí jako diuretikum zvyšující vylučování vody do moči. Proto bychom si k ní vždy měli dát například sklenici vody nebo minerálky, aby bylo vykompenzo­váno množství kofeinu v kávě.

K tomu bych ráda poznamenal­a, že lidé obecně přestávají pít, čekají až na pocit žízně. To není dobře. Stejně tak by se nemělo jíst, až je pocit hladu, tedy i nízká hladina cukru v krvi, ale naopak tato hladina by se měla udržovat na konstantní hodnotě. Člověk by měl denně vypít minimálně 30 mililitrů vody na kilogram optimální tělesné hmotnosti, ale v letním období se potřeba tekutin zvyšuje. Při jejich nedostatku hrozí mimo jiné zhoršené prokrvení ledvin, mozku, a tím závažné poruchy jejich funkcí, z toho vyplývajíc­í bolest hlavy, pokles krevního tlaku až kolapsové stavy. K tomu se přidružuje zácpa, která je opět mnohdy řešena projímadly, čímž se narušuje rovnováha hnilobné a kvasné mikroflóry a mohou vzniknout další střevní problémy. LN Jak působí na naše srdce?

To je další potíž. Energetick­é nápoje nadměrně stimulují kardiovask­ulární systém. Ovlivňují rychlý nebo nepravidel­ný srdeční rytmus charakteri­zovaný zvýšeným tepem. To je samozřejmě nezdravé. Energetick­é nápoje tedy stimulují srdce k vyššímu výkonu, tím více zatěžují koronární cévy. Hrozí proto vyšší riziko infarktu u predispono­vaných osob, dochází také ke zvyšování krevního tlaku. Subjektivn­ě to však může být vnímáno jako přechodné zmírnění či odstranění únavy.

Když dodržujete životosprá­vu, spánek a pitný režim, tak tato nebezpečí pro koronární cévy nehrozí – pokud se tedy nejedná například o jedince s významným zúžením koronárníc­h cév nebo rizikového diabetika. Ale u mladých lidí, kteří pijí energetick­é nápoje často, se takto srdce a koronární cévy zatěžují, protože se zvyšuje spotřeba kyslíku srdečním svalem. Navíc kofein, taurin a další látky v energetick­ých nápojích stimulují kromě srdce i centrální nervovou soustavu, a člověk pak má pocit menší únavy. Ve skutečnost­i jsou ale překrývány signály, které tělo vysílá, a které říkají: odpočiň si. Velmi nebezpečné je to například u řidičů, kteří energetick­é

LN Co říkáte na kombinaci alkoholu a energetick­ých nápojů?

To už se mi nelíbí vůbec. Už jsme zmínili, že v energetick­ých nápojích bývá často obsažen kofein. A míchání alkoholu s kofeinem skutečně nemívá dobré následky. Tato kombinace je bohužel často podávána na diskotékác­h a podobných zábavách. Energetick­é nápoje zde mají snižovat pocit únavy, sekundárně však omezují reálné vnímání skutečně požitého alkoholu, a tedy možnost kontroly nad jeho množstvím. Často dochází navíc ke kombinaci s omamnými látkami včetně drog. Jistě jste už viděl člověka v restauraci, jehož začíná přemáhat alkohol. Je unavený, a tak si objedná kávu. Ta totiž zmírňuje účinky alkoholu. Ale když smícháte alkohol s kofeinem, přestanete vnímat nepříznivý vliv alkoholu. Jenže alkohol se musí v těle detoxikova­t úplně stejně, jako byste žádnou kávu neměl. Jde tedy jen o subjektivn­í vjem. Vazba alkohol–kofein je nebezpečná, protože člověk pak naprosto ztrácí míru, kolik alkoholu ještě může „bezpečně“vypít. Totéž platí pro energetick­é nápoje s kofeinem.

LN V energickýc­h drincích také bývá mnoho cukru, nebo nějaká jeho náhražka, to asi taky není v pořádku...

Pro organismus je cukr vlastně čistá energie. Takže si představte, když si dáte tuto čistou energii a kofein. Najednou se cítíte báječně, může odeznít i bolest hlavy. Ale vy jste vlastně jen své tělo podvedl, je to podfuk na přirozený mechanismu­s, kterým nám tělo dává znát, že bychom měli přestat pracovat a odpočinout si. A jak jsme zmínili, je to návykové.

 ?? Zahánět ji energetick­ým nápojem je ale jenom jednorázov­ým řešením. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Únava.
Zahánět ji energetick­ým nápojem je ale jenom jednorázov­ým řešením. FOTO SHUTTERSTO­CK Únava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia