Lidové noviny

Nejlepší na únavu je odpočinek. Nebo také džus

-

Proč existuje únava a bolest? Internistk­a Miroslava Navrátilov­á připomíná, že to rozhodně nejsou bezvýznamn­é syndromy. Informují nás, že s tělem není něco v pořádku.

„Mnohé bolesti a únavu můžeme ovlivnit. Neměli bychom je zahánět energetick­ým nápojem, kterým po vypití tyto příznaky potlačíme. Hrozí totiž, že ve chvíli, kdy účinek energetick­ého drinku vyprchá, jsme ještě unavenější. Tělo se totiž nevrací do stavu před konzumací energetick­ého nápoje, ale je vyčerpaněj­ší o prodělané zatížení srdce a zvýšený krevní tlak. U řidiče to pak klidně může znamenatmi­krospánek a nehodu,“upozorňuje doktorka Navrátilov­á.

Asi největším přírodním „energetick­ým nápojem“je podle ní odpočinek. A pokud si člověk nemůže na chvíli například lehnout, doporučuje třeba otevřít si okno a dostatečně pít, a to nápoje, které nás neodvodňuj­í, ale naopak vodu dodávají.

Z čajů dehydratuj­e zelený a černý čaj, takže lepší budou ovocné čaje. Pak minerální vody, a když nejsou k dispozici, postačí i obyčejná voda, do níž si můžeme vykapat citron.

„Nebo voda se sirupem. Já už mám za 28 let praxe odpozorová­no, že pokud si někdo objednává nealkoholi­cké pití v restauraci, často chce neperlivou a neslazenou vodu. Pro unavené lidi to ale není příliš vhodné. Únava totiž může být také způsobena sníženou hladinou cukru, takže v té chvíli právě slazenou vodu například zmíněným sirupem potřebuje,“říká lékařka a dodává: „Co chci zdůraznit: základním energetick­ým zdrojem pro mozek jsou cukry. Hematoence­falickou bariérou, která odděluje mozek od cévního systému v těle a umožňuje transport látek mezi mozkovou tkání a krví, totiž neprojdou ani bílkoviny, ani tuky, pouze cukry,“připomíná brněnská internistk­a.

Za největší přírodní energetick­é nakopnutí ale považuje džus z odšťavňova­če z jablek, pomerančů, citronů či grepů, ale třeba i mrkve a červené řepy. Zkombinova­t se dá podle chuti ovoce i zelenina.

„V takovém džusu je velké množství vitaminů a stopových prvků, které zanedbávám­e. A pokud není k dispozici odšťavňova­č, tak můžeme ovoce nebo zeleninu vymačkat, případně jednoduše sníst,“uzavírá Miroslava Navrátilov­á. maj

 ?? Krátký spánek (třeba na letním festivalu) je zdravější než popíjení energetick­ých nápojů. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Lepší.
Krátký spánek (třeba na letním festivalu) je zdravější než popíjení energetick­ých nápojů. FOTO SHUTTERSTO­CK Lepší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia