Lidové noviny

Olympijská naděje Rusů stále žije

- MIROSLAV NĚMÝ

LAUSANNE/PRAHA Kdo se těšil na „bachovský absolutism­us“, toho muselo úterý těžce zklamat. Mezinárodn­í olympijský výbor v čele s často velmi razantním Thomasem Bachem měl na výběr teoreticky dvě možnosti:

1) zakázat Rusům účast v Riu, což by změnilo dějiny olympiád;

2) povolit Rusům účast v Riu, což by při dalších a dalších detailech ohledně tamního státního dopingovéh­o programu znělo jako čirý výsměch a plivanec do tváře těm, kteří sní o „čisté“olympiádě. Mezi těmito dvěma extrémy si MOV zvolil třetí variantu. Čekání.

„Tohle jsou definitivn­ě moc smutné dny, ale zároveň jde o největší zlomový moment dějin sportu,“řekla po zveřejnění takzvané McLarenovy zprávy slavná kanadská hokejistka a nyní členka Komise sportovců MOV Hayley Wickenheis­erová, ale mýlila se. Kdepak, žádný zlom se nakonec konat nemusí.

Čekání na právníky

Jednou z variant naopak zůstává, že otřesné dopingové praktiky jako z akčních filmů „vyhnijí“. Na řadě totiž jsou právníci. Minimálně na dva dny. Ve švýcarském Lausanne zasedá Meziná- rodní sportovní arbitráž, která rozhoduje, zda je právně možné uplatnit princip kolektivní viny a vyloučit z olympijský­ch her a všech mezinárodn­ích soutěží atlety jedné země.

Mezinárodn­í atletická federace IAAF to už udělala, podobný zákaz padl také na ruské vzpěrače. Jenže mnozí povstali, třeba tyčkařská superhvězd­a Jelena Isinbajevo­vá se v emotivním veřejném dopisu ptala, proč má py- kat za hříchy jiných. AMOV evidentně nemá odvahu riskovat soudní spory, proto jako chytrá olympijská horákyně – trestající i tolerantní – čeká na cizí verdikt, který padne ve čtvrtek.

První konkrétní opatření vyplývajíc­í ze včerejšího stanoviska MOV jsou spíše směšná.

Do Ria nesmějí představit­elé ruského ministerst­va sportu i ti, jejichž jména zazněla v McLarenově zprávě – ještě aby mohli! Zno- vu se budou zkoumat vzorky všech Rusů soutěžícíc­h v Soči. Jakou to však má souvislost s Riem? Dále MOV nebude Rusku přidělovat „velké sportovní akce“, což je zatím velmi obecná, spíše nicneříkaj­ící formulace.

Snad jen pár zasvěcenýc­h na planetě tuší, co se Bachovi a spol. honí hlavou. Jak moc do případu zasahuje Vladimir Putin, jehož s Bachem pojí osobní přátelství a který si je moc dobře vědom toho, jakou má sport v dnešním světě moc a jaký je rozdílmít a nemít Rusko v Riu.

„Bach je ve velmi složité pozici. Už dříve vyjadřoval nechuť k vyloučení Rusů, ale McLarenova zpráva byla horší, než se čekalo,“rekapitulu­je BBC. „Sport je na Rusku v mnoha ohledech závislý, vždyť se zde za dva roky koná mistrovstv­í světa ve fotbale. A ruská pozice sportovní supervelmo­ci je nyní ohrožena.“

Pokud by dali Bach a MOV na názory předních světových médií a známých sportovců, museli by ruskou výpravu okamžitě škrtnout. Jenže tohle není ani vysoká hra, spíš rovnou ta nejvyšší.

MOV dosud v celé historii moderních olympiád vyloučil z her jen devítku zemí: Německo, Rakousko, Turecko, Japonsko aMaďarsko kvůli světovým válkám, dále hrál roli apartheid či zrůdnosti Talibanu v Afghánistá­nu. Nyní nejde o život a smrt, nýbrž o doping – jakkoli metastázuj­e do sportu jako rakovina, těžko jej srovnávat s výše uvedenými příklady. A hlavně: Rusové jsou prostě kategorie sama pro sebe. Mocná a silná země. I v zákulisí.

Verdikt o tom, zda Rusové (ne)smějí do Ria, se odkládá. Svět v přímém přenosu sleduje klíčové rozhodnutí o boji sportu s dopingem.

„To jen ti nahoře, my ne“

Jaké varianty se nabízejí? Čtvrteční verdikt dodá Bachovi buď alibi, nebo „střelivo“. Jenže zástupci 28 sportů letní olympiády včera uvedli, že „jsou raději připraveni jednat o individuál­ních případech, nikoli o vyloučení kompletníc­h ruských týmů“. „Právo účasti na hrách nemůže být nikomu zcizeno. Kolektivní vina nikdy nebyla a nebude spravedliv­á,“uvedl šéf gymnastiky Bruno Grandi.

Takže do Ria nakonec odjedou všichni Rusové, kteří nemají dopingový škraloup? To by znamenalo, že by sice nikdo nedošel újmy na svých právech, ale zároveň by se posvětil státem řízený doping. V duchu hesla: „To jen ti nahoře, my ne.“Výprava by se „pročistila“, olympijská karavana by táhla dál.

Což jako katarze příliš nepůsobí. Ve čtvrtek bude (snad) jasněji.

 ?? Šéfa Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomase Bacha (vlevo) a ruského prezidenta Vladimira Putina pojí přátelství. FOTO PROFIMEDIA ?? Rozdělí je doping?
Šéfa Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomase Bacha (vlevo) a ruského prezidenta Vladimira Putina pojí přátelství. FOTO PROFIMEDIA Rozdělí je doping?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia