Lidové noviny

Ani mě nenapadlo se z olympiády v Riu odhlásit

- KAREL KNAP

Tenistka nerozehnal­a splín ani v zeleném ráji v Londýně. Teď vzhlíží k betonovým jevištím v Riu.

PRAHA Ta zpráva by se na první poslech mohla zdát poněkud lechtivou. Petra Kvitová poletí do Brazílie bez sukně. Pravda, po dalším upřesnění už se z ní košilatý náboj vytrácí.

A vychází najevo, že dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka není nějaká nestyda. Při úterní zkoušce výbavy pro olympijské reprezenta­nty si totiž pouze nechala zúžit a zkrátit zmíněnou část oděvu, jež jí úplně neseděla. A náležitě upravenou si ji převezme až začátkem srpna v dějišti sportovníh­o monstrpodn­iku.

Ještě jedna novinka týkající se šestadvace­tileté levačky z Fulneku, mířící již na třetí hry, může působit zvláštně. Co si s sebou berete do Ria? slyšela při rozhovoru s houfem reportérů v jednom pražském nákupním domě.

Vydru! Mohla znít pravdivá odpověď. Nejde však o zvířecího miláčka ani o plyšový talisman v podobě lasicovité šelmy, nýbrž o Davida Vydru, jejího kondičního trenéra. Tenisový kouč František Čermák dostane koncem července po turnaji v Montrealu pár týdnů volna.

Vzkřísí ztracenou formu?

Kvitová s Vydrou si včera vyzvedli objemné tašky s oblečením od sponzora výpravy. Její fasování dosud probíhalo za mírného zájmu médií i fanoušků. Až přítomnost Kvitové přilákala asi dvacet novinářů, kameramany a fotografy.

Po domluvě ohledně nepasující sukně báječně naladěná blondýna rozdávala podpisy, na něž ve frontě čekaly desítky žadatelů. Pompézní akce, symbolizov­aná pěti propletený­mi barevnými kruhy, se jí opět připomněla.

Ne že by to zvlášť potřeboval­a. Na rozdíl od kolegů Tomáše Berdycha a Karolíny Plíškové, kteří se z účasti v Riu omluvili (za důvod uvedli obavu z viru zika), se k olympiádě upíná už řadu měsíců. „Od začátku sezony ji mám v podvědomí a myslím na ni čím dál víc,“tvrdí. „Ani mě nenapadlo, že bych se odhlásila.“

Takže žádné strachy z komárů a pouliční kriminalit­y? „Vzhledem k dění ve světě bych se mohla děsit pořád a všude. VMontrealu si koupím repelent. Chystám se dodržovat všechny instrukce od lékařů a nikde se nebudu procházet sama. Takže se nějak extra nebojím.“

V hlavě jí tak může rejdit leda úzkost z nezdaru. Bídné výsledky se na ni lepí jako nežádaní nápad- níci. Od loňského srpna marně vyhlíží svůj osmnáctý turnajový titul. Od listopadov­ých Masters čeká na postup do finále. Pohořela i na wimbledons­ké trávě, kde obvykle okřeje. A tak se jako ideální místo pro vzkříšení nabízí město rozkládají­cí se pod giganticko­u sochou Krista.

„Vždycky jsem ráda reprezento­vala. I proto bych tu neúspěšnou éru ráda prolomila právě v Riu,“říká. „Věřím, že to jednou přijde.“

Přeje si medaili. Mluví o ní opatrně. Na minulých hrách v Londýně přebývala v pronajatém domku, teď se ve vesnici nastěhuje do pokoje s kamarádkou Lucií Hradeckou.

V Riu, kam pocestuje bez sukně, zato s Vydrou, by se ráda podívala na Copacabanu. Tím spíš, že se na slavné pláži budou fotit všichni čeští medailisté, jak se včera dozvěděla. „Tak to mám o motivaci navíc!“

 ?? Své třetí olympiády FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Kvitová se zúčastní
Své třetí olympiády FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Kvitová se zúčastní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia