Lidové noviny

Má Bůh také rýmu?

-

Vážený pane redaktore, ptáte se, zda bych mohl odpovědět na několik Vašich otázek. Bohužel Vám nebudu moci vyhovět. Ne že bych nechtěl, ale sám si kladu řadu otázek, na které nenacházím odpověď.

Na příklad už léta přemýšlím, co má v životě smysl. Občas si dělám poznámky do svého deníku. Ale zrovna ve chvíli, kdy se mi už zdálo, že jsem odpovědi na stopě, přihodilo se něco, co mne vrhlo zpátky do temnot nejistoty. Vysavač, který jsme nedávno koupili, práší. Chtěl jsem to sdělit majiteli obchodu, kde jsme přístroj koupili, ale dozvěděl jsem se, že odcestoval do Indie. Žije tam v nějaké komuně, daleko od techniky a přístrojů.

Když jsem si tuto událost chtěl zapsat do deníku, všiml jsem si, že můj poslední zápis je z loňského roku. Zní takto: má Bůh také

Pondělí Neff rýmu? Dotázal jsem se na to doktora. Poslal mne bez jediného slova ke specialist­ovi na dýchací cesty.

Toho zajímalo, jaký smysl má šetřit peníze, když podléhají daním a když z nich, vzhledem k inflaci, nakonec nic nezbude?

Slíbil jsem, že se na věc zeptám úředníka v bance. Bohužel mne nepustil ke slovu. Odvedl mne stranou a ptal se, proč se neustále mění kompjútry, a to ve chvíli, kdy se člověk pracně naučil ovládat ty dřívější? Přiznal jsem, že nevím.

Známý mne zaskočil otázkou, zda si má koupit auto, nebo se raději rozvést. Nemohl jsem se však otázce věnovat, protože jsem musel hledat někoho, kdo by byl ochoten opravit naše rádio, které firma přestala vyrábět.

Muž, kterého jsem po delším pátrání našel, se ptal, zda má smysl mít v dnešní době děti. Řekl jsem,

Úterý Putna

Středa Baldýnský že mě by spíš zajímalo, zda se dožiju konce právního sporu s firmou, která nám není ochotna vrátit peníze za mlýnek na kávu, který při mletí rozhazuje kávová zrnka po kuchyni. Odborný znalec, který nás navštívil, aby posoudil mlýnek, mlel při mletí kávy páté přes deváté. Chtěl vědět, jaký smysl má prodlužová­ní lidského věku, když většina lidstva žije o hladu.

V den, kdy jsem se konečně chtěl opět zabývat starou otázkou, co má v životě smysl a poznamenat si do deníku, že konec světa se patrně už blíží, telefonova­l mi daňový poradce. Ptal se, kolik kancelářsk­ého papíru spotřebuju na povolání a kolik soukromě.

Nakladatel chtěl vědět, jestli nová kniha bude mít víc než sto dvacet stran. Přítel chtěl znát můj názor na emancipaci. Lékař chtěl znát datum, kdy přestanu kouřit.

Čtvrtek Rejžek

Automechan­ik se tázal, zda mám erotické sny. Veterináře zajímalo, jestli se obávám moslimskýc­h fanatiků. V rozhlase se moderátor divil, proč jsem proti politické korektnost­i.

Doufám, vážený pane redaktore, že nyní chápete, že v mé současné situaci, kdy tolik mých vlastních otázek zůstává nezodpověz­eno, nemohu se věnovat vašim. Jediné, čeho jsem si vědom a o čem vás mohu ujistit, je poznání, že ve vlastních názorech se shodnu s každým.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia