Lidové noviny

Nevěděl jsem. Přísahám, že jsem nevěděl!

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Duo cum faciunt idem, non est idem. Když dva dělají totéž, není to totéž. Staré latinské přísloví může – nikoli bez hořkosti – vzpomenout prozatímní brazilský prezident Michel Temer. Předně je to vystudovan­ý právník, takže latinu jistě ovládá(-al), a pak je to básník. Ovlivněný parnasisty a romantiky konce 19. století. Tam latina taky sedí.

A právě o poezii jde. Zatímco třeba nový šéf britské diplomacie Boris Johnson si v Evropě před časem vysloužil pochvalu za hanlivou básničku o tureckém prezidentu Erdoganovi a dokonce za ni doma získal finanční odměnu – a je třeba říct, že jeho limerik, pětiverší na dva rýmy, měl po formální stránce k dokonalost­i daleko, Temerovi

TERRA INCOGNITA

se za obnažené nitro v básnické sbírce Anônima Intimidade (Anonymní Intimita) dostává spíše výsměchu.

Brazilští komici ho parodují ve stand-upech i na sociálních sítích a na Twitteru sílí skupina zvaná Temer Poeta (Básník Temer), kde se lidé baví výklady většinou strohých, ovšem osobních veršů prezidenta, jenž se do úřadu dostal díky impeacheme­ntu proti prezidentc­e Dilmě Rousseffov­é, dočasně odvolané a čekající na verdikt senátní komise kvůli údajným machinacím se státním rozpočtem.

Sbírka vyšla před čtyřmi lety, tehdy ale – a takový už je osud poezie – mnoho zájmu nevyvolala. Ani v zahraničí Temer nezazářil, byť ji v roce 2013 osobně představil na frankfurts­kém veletrhu. V poslední době je ale po knize sháňka. Mnozí se snaží verše „dešifrovat“. A to ve vztahu k politice – třeba v básni Trajektori­e Se eu pudesse/ Nao~ continuari­a (Kdybych býval nemusel/ Nepokračov­al bych), nebo k Rousseffov­é, kde se často „analyzuje“delší erotická báseň Vermelho (Červený), již Temer psal pro svou o 43 let mladší ženu, či k jeho vlastním potížím se soudy. I Temer čelí vyšetřován­í kvůli údajným čachrům s rozpočtem. A zde lze – podle Brazilců – vycházet z básně Saber (Vědět), platné pro řadu jiných politiků. Eu nao~ sabia/ Eu juro que nao~ sabia! (Nevěděl jsem/ Přísahám, že jsem nevěděl.)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia