Lidové noviny

Ve hře o jádro je zpět sedm lokalit

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA V polovině července zaskočila některé starosty zpráva z ministerst­va průmyslu. Šéf resortu Jan Mládek (ČSSD) totiž na tiskové konferenci oznámil, že na seznamu možných úložišť jaderného odpadu by měly zůstat jen dvě lokality – Horka a Kraví hora. Důvod? Obce z jejich okolí nepodaly žalobu. A ministr již dříve slíbil, že kdo nebude chtít radioaktiv­ní odpad mít za humny, mít ho tam nebude.

To starosty zejména z lokality Horka nadzvedlo ze židle. Připojili se totiž k žalobě, kterou podalo ekologické sdružení Calla. Už o tři dny později oznamovali, že pokud je to tak, jsou připraveni žalobu podat i sami za sebe.

Ministerst­vo průmyslu slova Jana Mládka už tou dobou mírni- lo. Teď ustoupilo úplně. „Pan Mládek v podstatě přiznal, že vycházel z informací, které nebyly zcela pravdivé o těch nesouhlase­ch a souhlasech, a v podstatě se nám omluvil. Pro nás to tedy dopadlo pro tuto chvíli dobře,“řekl LN Zdeněk Souček, starosta Rudí- kova, který je jednou z devíti obcí v lokalitě Horka.

Mládek měl na včerejším setkání se zástupci samospráv ze všech sedmi původně vytipovaný­ch lokalit také slíbit, že vše poběží nadále podle dříve slíbeného harmonogra­mu. Podle něj má neinvaziv- ní průzkum podloží skončit příští rok. Podle jeho výsledku se sedm lokalit mělo redukovat na čtyři. Poslední dvě lokality měly na seznamu zůstat až v roce 2020 po hlubinných vrtech.

„V souvislost­i s přijetím novely atomového zákona jsem si chtěl ověřit názor starostů na další kroky ministerst­va průmyslu, které souvisí s postupem při výběru lokality pro hlubinné úložiště,“prohlásil včera po setkání ministr. Zároveň po šéfech obcí chce, aby mu do konce září dali vědět, zda chtějí být i nadále součástí pracovní skupiny, která se zabývá hlubinným úložištěm. Tedy, jestli chtějí spolupraco­vat na zákonu o zapojení obcí do výběru lokality a podílet se na přípravě nařízení, díky kterému obce dostávají finanční příspěvek.

Dotčení starostové z lokality Horka už včera ministrovi jasně řekli, že v pracovní skupině být nechtějí. Žalobu navíc pořád schovávají jako eso v rukávu – pro případ, že by ministr nedodržel slovo. „Nechceme pokračovat ve výzkumu, protože nemáme důvěru v ten proces. Tím, co měl pan ministr v hlavě, je naše důvěra nulová. Z pracovní skupiny vystupujem­e,“tvrdí Souček, starosta Rudíkova. Naopak starostové z lokality Kraví hora se průzkumu nebrání a chtějí, aby se v něm pokračoval­o. Podle starosty obce Rožná Libora Pokorného by se většina místních nebránila ani samotnému úložišti.

Budoucí úložiště jaderného odpadu se i nadále bude hledat v sedmi lokalitách, jak bylo původně v plánu. Starostové přesto důvěru v ministerst­vo ztratili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia