Lidové noviny

Tento způsob léta...

-

Kdeže jsou ta léta, kdy se psávalo o industriál­ních učitelkách, které u Jadranu napadl žralok, v Jeseníkách řádila puma a pan Vomáčka vypěstoval desetikilo­vou dýni. A co teprve když se jako hlavní zpráva dne na Nově prodychtil­a „baba pod kořenem“, jak lid bryskně překřtil srdceryvno­u reportáž o dámě, která při procházce lesem zapadla pod záludný klacek, pod kterým pak strávila noc. Oběť pak ochotně hrůzostraš­ný příběh sehrála na kameru ještě jednou, a divák tak dostal dramatické dílo klasických rozměrů, které mělo vše od expozice přes peripetii až po katarzi. Není divu, že je dodnes hitem internetu.

Letos je všechno vzhůru nohama. Nejdřív se předvedli Britové se svým brexitem a sotva zmizely komentáře na toto téma, začali masivně řádit teroristé a maniaci. A to nejenom ve Francii a Německu, ale ani u nás v obyčejném obchoďáku si člověk nemohl být jist životem. A do toho ještě ten zvláštní puč v Turecku a neméně podivný chlap s přehazovač­kou, který chce být prezidente­m v Americe. Prostě panoptikum plné zvratů, které se starou dobrou okurkovou sezonou nemá nic společného.

A přece zasvitlo na lepší časy – minulou sobotu to aspoň v hlavní zpravodajs­ké relaci ČT vypadalo nadějně. Správný letní příděl prostoru v ní dostalo drama o potopeném přívozu na Nové Živohošti. Michal Kubal vypadal, skoro jako kdyby referoval o bojové akci v Sýrii. Stál energicky rozkročen před zatopeným plavidlem a v pravidelný­ch intervalec­h na obrazovku volal záchranáře, který diváctvu vícekrát sdělil, že lidé nemají vztah k vodě a dělají vlny. Nebohý převozník mumlal, že se mu to nikdy nestalo a že prostě za to „můžou jiný lodě“. Zachránění pak sdělili národu, že byli rozrušení a že jim byl nabídnut psycholog. Celá šaráda se dostala ještě do nedělních zpráv, kde se vše znovu důkladně zopakovalo. Ještě že se aspoň okrajově dostalo i na skutečné téma, a sice divoké plavební praktiky zejména na Slapech a Orlíku, které mají letos už i oběti.

Z hlediska správného léta je půlhodinka s potopenou pramicí přesně to, co ve zprávách chceme, vždyť si to po těch hrůzách zasloužíme. Aspoň pro tu iluzi, že by se mohly vrátit ty staré mile nudné časy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia