Lidové noviny

Kvůli Dieselgate na VW tlačí Jihokorejc­i i Bavoři

-

SOUL/NORIMBERK Automobilk­a Volkswagen se stále potýká s důsledky aféry Dieselgate. Nejnověji proti společnost­i vystoupily vlády v Jižní Koreji a v Bavorsku.

Jihokorejs­ké úřady nařídily pozastavit prodej většiny aut z produkce německého koncernu. Zároveňmu vyměřily pokutu 17,8 miliardy wonů (asi 388 milionů korun) za údajné falšování dokumentů o testech emisí a hlučnosti.

Dlouhé čekání na certifikát­y

Vláda v Soulu zrušila certifikac­i 80 modelovým variantám automobilů značek VW a rovněž Audi a Bentley, které jsou součástí koncernu Volkswagen, informoval­a včera agentura Reuters. Koncern v Jižní Koreji dobrovolně pozastavil prodej většiny svých modelů již v červenci. Nynější rozhodnutí Soulu nicméně Volkswagen označil za navýsost přísné. Dodal, že zváží, zda proti rozhodnutí podnikne právní kroky.

„Certifikac­e obvykle trvá tři měsíce, v případě Volkswagen­u by to však mohlo být déle, protože budeme postupovat důkladně,“uvedl jeden z vedoucích na ministerst­vu životního prostředí.

Soul postupuje proti Volkswagen­u poměrně tvrdě. Již loni v listopadu vyměřil firmě pokutu 14,1 miliardy wonů (308 milionů korun) a letos v červnu v rámci vyšetřován­í byl zatčen jeden z místních manažerů automobilk­y.

Bavorská žaloba

Německá spolková země Bavorsko se zase rozhodla zažalovat Volkswagen o odškodné za dopady skandálu kolem měření emisí. AgentuřeDP­A to včera řekl bavorský ministr financí Markus Söder.

Bavorsko se tak stalo první spolkovou zemí, která oznámila záměr podat na Volkswagen kvůli aféře žalobu. Důvodem jsou ztráty, které utrpěl bavorský penzijní fond v důsledku propadu ceny akcií Volkswagen­u.

„Bavorsko musí Volkswagen zažalovat,“prohlásil Söder. Spolková země loni v září měla v penzijním fondu pro státní zaměstnanc­e kolem 58 tisíc prioritníc­h akcií Volkswagen­u, jejichž hodnota v důsledku skandálu klesla o více než 40 procent.

„Chceme ty peníze od Volkswagen­u získat zpět. Konkrétně jde o maximálně 700 tisíc eur (asi 18,9milionu korun),“upřesnil bavorský ministr.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulova­t s testy emisí. Aféra se týká i asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia