Lidové noviny

Na velký trh dosáhnou minipivova­ry jen stěží

- TEREZA LUKEŠOVÁ

PLZEŇ/PRAHA Rodilý Plzeňan s pivem v krvi provozuje v Plzni pivní kavárnu Francis a pivotéku Brewhemian, která představuj­e piva z lokálních i zahraniční­ch řemeslných pivovarů. Pracoval pro Plzeňský Prazdroj na pozici trade & quality ambassador – jako pivní konzultant procestova­l kus světa, školil personál barů a restaurací ve správné péči o plzeňské pivo. „V péči o plzeňské pivo ve světě nemáme konkurenci a na pivní pestrost si pomalu zvykáme,“říká Vlček v rozhovoru pro LN.

Adam Vlček

Lidovky.cz: Jaká je úroveň pivní kultury v Čechách ve srovnání se zbytkem světa? Můžeme se i nadále zvát pivním národem, nebo jsou časy ikonického plzeňského pryč a kvalitu převálcova­la kvantita?

Kvalita rozhodně neklesá, naštěstí je to naopak. Ať už mluvíme o tradičním plzeňském, o které je v hospodách a restaurací­ch pečováno lépe než kdy vminulosti, nebo správném servírován­í například belgických piv. V péči o plzeňské pivo ve světě nemáme konkurenci a na pivní pestrost si pomalu zvykáme.

Lidovky.cz: Najdeme v Čechách minipivova­ry vařící piva světové úrovně? Které to jsou?

Bavíme-li se o ležácích, tak určitě ano. U ostatních pivních stylů to tak jasné není. Těžko v České republice hledám pivovar, o němž bych mohl říci, že každé z jeho piv je tak kvalitní, aby sneslo srovnání se zbytkem světa.

Na druhou stranu, kvalita v Česku netradiční­ch pivních stylů se u nás každým rokem zvedá a náskok zahraniční­ch pivovarů se postupně snižuje. Vyzdvihl bych nejnovější plzeňský minipivova­r Raven a minipivova­r Zhůřák. Oba vaří velmi kvalitní a zajímavá piva.

Lidovky.cz: Má pivo zminipivov­aru šanci prorazit na velkém trhu? Nebo to není, už z důvodu filozofie malého řemeslného pivovaru, možné a ani žádoucí?

Bez podpory velkého pivovaru či nějaké licenční výroby ne. Bez ní by pivovar nedokázal uspokojit takovou poptávku, ale v případě spolupráce s větším pivovarem nese jisté riziko poškození důvěry zákazníka. Každý pivovar samozřejmě chce prosperova­t, což pro většinu znamená vařit a prodávat stále více piva. Je to ale záležitost poměrně dlouhodobá.

Kvalita v Česku netradiční­ch pivních stylů se u nás každým rokem zvedá a náskok zahraniční­ch pivovarů se postupně snižuje

Lidovky.cz: Jaké pivní styly preferujet­e a byl byste rád, kdyby se s nimi Češi víc seznámili?

Ve volném čase piju hlavně podle momentální nálady a chuti. Co mi u českých pivovarů chybí asi nejvíc, jsou kyselá piva. Nesmírně rozmanitá kategorie piv, která u nás skoro nikdo nevaří. Vedle obavy z nedostatku poptávky a možná také umu je to i kvůli použití divokých kvasnic a hrozící infekci ostatních piv pivovaru.

Lidovky.cz: Chuťově neobvyklá piva jsou výrazná, často „hůř pitelná“. Preferují Češi u piva snadnou pitelnost před chuťovým zážitkem, nebo se to mění?

Neřekl bych, že výraznější piva jsou nutně hůře pitelná. Pravdou ale je, že místní pivní kultura je historicky spíš o tom, vyrazit na jedno desetipivo. Na čtyři, pět trojdecek se u nás zatím tolik nechodí. Ale mění se to. Ani mně ale rozhodně nevadí strávit celý večer u jednoho piva, když za to stojí.

 ?? (na snímku z pivního stánku u českého pavilonu na loňském Expu v Miláně) se snaží šířit povědomí o správné péči o pivo FOTO ARCHIV ADAMA VLČKA ?? Adam Vlček
(na snímku z pivního stánku u českého pavilonu na loňském Expu v Miláně) se snaží šířit povědomí o správné péči o pivo FOTO ARCHIV ADAMA VLČKA Adam Vlček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia