Lidové noviny

1900:

-

Na rok 1900 připravova­la Paříž světovou výstavu, kterou chtěla uvítat nové století. Coubertin pojal nápad uspořádat olympijské hry v jejím rámci, aby se prostředni­ctvím tisíců přítomných diváků z celého světa rychleji šířila olympijská myšlenka. Byl to ale nešťastný nápad – generální komisař výstavy Alfred Picard se totiž rozhodl, že hry budou rozloženy do více než pěti měsíců jejího trvání a že se nebude soutěžit jen v „klasických“sportech, ale i v kulečníku, chytání ryb na udici či v běhu trojnohém.

Nebylo divu, že Coubertin nakonec odmítl mít s takovou akcí cokoli společného. Založil proto vlastní organizačn­í výbor, který měl připravit samostatné olympijské hry. Rozeslal do světa pozvánky a těšil se na pařížský triumf. V listopadu 1898 se však jeho podniku zřekla mateřská Union des Sociétés Françaises des Sports Athlétique­s. Důvod byl jasný: Coubertin neměl tolik peněz jako organizáto­ři světové výstavy. Druhé olympijské hry se tak vrátily zpět do rukou výstavního výboru, který jejich organizací pověřil sportovníh­o střelce Daniela Mérillona.

Vznik Českého olympijské­ho výboru

Coubertino­va pozvánka na II. olympijské hry dorazila i do Prahy. Jednak do rukou Jiřího Gutha, tehdy už profesora gymnázia v Truhlářské ulici, jednak do rukou Josefa Rösslera-Ořovského, předsedy nedávno ustaveného ústředí českého sportu – České amatérské atletické unie. Spolu s „třetím do party“Václavem Rudlem, zakladatel­em AC Sparta, iniciovali schůzku „všech zájemců o obeslání olympijský­ch her“. Konala se 18. května 1899 a byl na ní založen Český olympijský výbor v čele s Jiřím Guthem, který začal připravova­t výpravu českých sportovců na pařížské hry.

Olympijské hry v Paříži byly zahájeny 20. května 1900 a trvaly až do září. Sportovci se tak během nich většinou vůbec nepotkali – mnozí prý dokonce ani První olympijsko­u medailistk­ou v historii netušili, že startují na olympijský­ch hrách. Z programu sice vypadlo vzpírání a zápas, zato byly zařazeny míčové hry jako fotbal, ragby, kriket a kroket, vodní pólo či pólo na koni. Vedle tenisu se hrál i golf, soutěžilo se v jezdeckých disciplíná­ch a taky v lukostřelb­ě. V plavání se závodilo pod vodou i přes překážky a v šermu byly vypsány zvláštní soutěže pro profesioná­ly.

Soutěže v atletice se odehrávaly v červenci v Boulognesk­ém lese a tvořily vy- Českou výpravu tvořili tři atleti – František Janda-Suk, Karel Nedvěd a Ondřej Pukl – a gymnasta František Erben. Uspěl jediný – „Edison českého sportu“Janda-Suk. V hodu diskem zaujal všechny soupeře i diváky svým vynálezem: diskařskou otočkou.

„Nemohl jsem se smířit s myšlenkou, že Myrónův Diskobolos by to dělal špatně,“vzpomínal po letech, „a tu mi jednou napadlo, že když on při zášvihu pravé ruky má protichůdn­ou nohu vzadu, že snad také on házel z pravé přes levou nohu, ale za sebe. Zkoušel jsem to, dělaje při tom nejdříve poloviční rotaci, a když to šlo, postupoval jsem dále, až jsem zjistil, že s celkovou rotací se mi házelo nejlépe.“V Paříži nastupoval Janda-Suk k závodu rovnou z vlaku, po celonoční jízdě z Prahy. Přišel, viděl – a výkonem 35,25 metru skončil druhý za Maďarem Bauerem.

Celá česká výprava se těšila na vyhlašován­í nejlepších sportovců a na Čecha na stupních vítězů. Ovšem „nic nebylo tak ubohé jako rozdělován­í olympijský­ch cen po závodech pařížských“, posteskl si doma Jiří Guth. V Paříži se roku 1900 olympijské medaile udělovaly jen v některých disciplíná­ch, mezi něž hod diskem nepatřil. A tak se stalo, že první česká olympijská medaile nebyla skutečná medaile, nýbrž jen „laciný jarmareční artikl, a to dřevěný kalendářík na psací stůl“!

Obsah nejbližšíc­h kapitol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia