Lidové noviny

Češi přivezou z Ria čtyři zlaté

-

Banka slibuje, že se jí v odhadech podaří navázat na minulý úspěch.

Asi příliš nepřekvapí, že na prvních příčkách by se měli opět objevit sportovci ze Spojených států a Číny. Výprava USA by mohla celkem získat 106 medailí. Druhou nejúspěšně­jší zemí by se pak mohla stát Čína, které analytici věští celkem 89 medailí, což je o jednu více než v Londýně.

Oproti předchozím hrám by si měla zásadně polepšit Brazílie, kde se hry konají. Ta by díky „hostitelsk­ému efektu“mohla získat celkem 22 medailí. To je o pět více než při posledních hrách, především by to však byl historicky největší úspěch země na olympijský­ch hrách.

Ruská ztráta

Ekonomický přínos her pro tamní ekonomiku, kterou sužuje vůbec nejhorší recese její moderní historie, ale prý příliš velký nebude. „Brazilské hospodářst­ví nezažívá zrovna nejlepší časy. Částka desíti miliard dolarů, která byla vynaložena na infrastruk­turu a logistiku, je příliš malá na to, aby stimuloval­a brazilskou ekonomiku, jejíž velikost dosahuje 1,8 bilionu dolarů,“uvádí analýza Goldman Sachs.

Problém, se kterým se musela analýza vyrovnat, je zákaz startu pro ruské atlety. Analytici to vyřešili tak, že medaile, které na hrách v Londýně získali ruští atleti, rozdělili mezi země, které v daných disciplíná­ch v roce 2012 skončily za nimi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia