Lidové noviny

Hackeři poslali bitcoin dolů

- HONGKONG

Hodnota virtuální měny bitcoinu se včera prudce snížila. Reagovala tak na zprávu o hackerském útoku.

Bylo při něm na jedné z největších burz pro tuto digitální měnu, Bitfinex v Hongkongu, ukradeno 119 756 bitcoinů. Zpráva oživila vzpomínky na ztráty po kolapsu burzy Mt. Gox před dvěma lety, která byla ve své době největší burzou pro bitcoiny, napsaly na svých internetov­ých stránkách Financial Times.

Bitfinex v úterý pozdě večer oznámil narušení bezpečnost­i a zmrazil veškeré uživatelsk­é účty. Bitfinex je třetí největší burzou na světě za OKCoin a BTC China, první dvě však obchodují v čínských jüanech, Bitfinex v dolarech.

Po oznámení hodnota bitcoinu klesla o 20 procent, z 604 dolarů (14 600 Kč) na 482 dolarů za bitcoin, což je nejnižší hodnota za dva měsíce. Během včerejšího dne pak cena virtuální měny podle další burzy itBit, kde se obchoduje, ožila na 544,71 USD.

„Zjišťujeme, co přesně se stalo, ale již teď víme, že některým našim uživatelům byly ukradeny jejich bitcoiny,“uvedl mediální zástupce společnost­i Bitfinex. Bližší detaily zatím nebyly zveřejněny.

Krádež podle odborníků naruší důvěru ve virtuální měnu, ale neměla by mít tak závažné důsledky jako při kolapsu tokijské bitcoinové burzy Mt. Gox v roce 2014. Tehdy se ztratilo 850 000 bitcoinů, jejichž hodnota činila 500 milionů amerických dolarů.

Tehdejší výkonný ředitel Mt. Gox Mark Karpeles po skandálu odstoupil z funkce člena představen­stva Bitcoin Foundation, organizace, která podporuje používání digitálníc­h měn.

Nynější krádež je však druhá největší v historii měny a ukrade- ný počet bitcoinů představuj­e zhruba 0,75 procenta z celkového počtu bitcoinů, které jsou v oběhu.

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009 a je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetic­ké mince „razí“síť počítačů se specializo­vaným softwarem. Ten je naprogramo­ván tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů.

Podle firmy Coindesk byla hodnota bitcoinu nejvyšší v roce 2013, kdy činila 1147 USD. Po kolapsu burzy Mt. Gox se v lednu loňského roku snížila až na 210 USD. V letošním roce tato virtuálním­ěna stabilně roste, v polovině června dosáhla 696 USD. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia