Lidové noviny

Zmar Sparty. Liga mistrů je pryč

- RADIM TRUSINA BUKUREŠŤ

Dvě magická slova, z nichž už se se stává sparťanský komplex, znějí: Liga mistrů. Zase to nevyšlo. Posedmé v řadě nejslavněj­ší český celek neprošel kvalifikac­í. Nejprestiž­nější klubovou soutěž bude závistně sledovat jen v televizi, tak jako pokaždé od roku 2005, kdy se pyšnil účastí mezi elitou.

Sparta v rozpálené Bukurešti potřeboval­a po domácí remíze 1:1 zvítězit nebo uhrát plichtu 2:2 či vyšší. Jenže padla 0:2. Domácí byli lepší, nebezpečně­jší, živější.

Sparťané nenapodobi­li konkurenčn­í Plzeň, která v úterý v ázerbájdžá­nském Baku uhrála remízu 1:1 proti FK Karabach a těší se na zítřejší los, který jí přidělí soupeře pro play off. Do toho český mistr vstoupí s jistotou účasti v Evropské lize a zaručeným příjmem 150 milionů korun.

Sparta se bude ještě nervovat, aby po loňské parádní jízdě Evropskou ligou, v níž na jaře doputovala až do čtvrtfinál­e, nezůstala tentokrát bez pohárů. Aby hrála soutěž č. 2, musí příštího soupeře bezpodmíne­čně vyřadit.

Tři góly od jediného muže

Spartu o naději na soutěž, po níž už léta marně touží, připravil muž jménem Nicolae Stanciu. Rumunská 23letá hvězda dala všechny tři góly ve dvojzápase. A jak! V Praze krásným přímý kopem přes zeď. Na luxusním stadionu v Bukurešti za 6miliard korun domácí „desítka“excelovala znovu.

31. minuta: odražený míč za vápnem trefil bez přípravy náramně. Brankář Bičík se jen proletěl vzduchem a pak si bezradně promnul vousy. Tahle rána se nedala chytat.

I tak pořád hostům stačil gól na prodloužen­í.

Reálnou naději ale vzala rána ze 62. minuty, kdy Stanciu zase za vápnem napřáhl z první, Bičík balon neviděl, jen si na něj sáhl.

V tu chvíli už hrála Sparta bez vyloučenéh­o stopera Brabce, který chvíli po pauze vyfasoval po zbytečném faulu druhou žlutou kartu.

Od téhle chvíle to byl pro tým v bílých dresech jen zmar. Sparta svého „Stancia“nenašla. Nehrála dobře, s tímhle výkonem na Ligu mistrů pomýšlet nemohla. Místo euforie zaplnilo arénu pro 55 tisíc diváků sparťanské prázdno.

Český vicemistr přitom začal solidně. Lafata ve velké šanci netrefil míč ideálně. Když dal po závaru gól, euforii stopl asistent rozhodčího, který odmával velmi těsný ofsajd.

Jen tohle na posun blíž k Lize mistrů stačit nemohlo. Steaua lépe kombinoval­a, častěji střílela, měla víc šancí. Dvě zahodil omilostněn­ý Alžířan Hamrún, který byl před prvním utkáním vyřazen z týmu, protože si chtěl vytrucovat přestup.

Obránce Tamas pak předvedl famózní přehled, když přímý kop z vlastní poloviny – z 55 metrů! – chytře namířil přímo na branku, protože si všiml, že je Bičík daleko před brankovou čarou. Precizní kop zastavilo břevno.

Liberec ano. A co další?

Stejně jako Sparta bude v play off Evropské ligy hrát i Liberec. Tomu k postupu do závěrečné fáze kvalifikac­e stačila v odvetě s rakouskou Admirou Mödling i remíza, nebo dokonce prohra 0:1, ale svůj zápas zvládl výborně. Po venkovní výhře 2:1 zdolal soupeře i doma: pravý bek Coufal a Komličenko z penalty rozhodli o vítězství 2:0 už v prvním poločase.

Liberec potvrdil, že v kvalifikač­ních zápasech pod trenérem Trpišovský­m šlape. Před rokem si zajistil základní skupinu Evropské ligy čtyřmi výhrami, i teď je zatím stoprocent­ní.

Při zítřejším losu by Slovan měl být mezi nasazenými.

„Hráli jsme rychle, přesně i sebevědomě. Mám radost, jak jsme to zvládli,“řekl trenér Slovanu Trpišovský.

Dnes večer se rozhodne, jestli bude v osudí i Slavia a Mladá Boleslav. Pražané nastoupí na hřišti portugalsk­ého Ria Ave po domácí remíze 0:0, Mladá Boleslav se proti makedonské­mu Tetovu pokusí smazat nečekanou úvodní porážku 0:2.

Slovan Liberec Admira Wacker

 ?? Střelec Lafata se proti Steaue neprosadil (fotografie je z úvodního zápasu). FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? Bez gólu.
Střelec Lafata se proti Steaue neprosadil (fotografie je z úvodního zápasu). FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA Bez gólu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia