Lidové noviny

Koupí United Pogbův účes, nebo góly?

- ANTONÍN VAVRDA

Paul Pogba. Jméno, které je posledních pár dní ve světě fotbalu skloňováno víc než Cristiano Ronaldo či Lionel Messi.

Pogba by měl nyní přijít Manchester United na rekordních 112 milionů liber. Co si za tenhle „pakatel“, za který byste si mohli koupit třeba 76 kousků sporťáku Bugatti Veyron, trenér Mourinho pořizuje?

Statistika říká, že si kouč Manchester­u kupuje 34 branek a 43 asistencí ve 178 zápasech během čtyř sezon v Itálii, kam Pogba zamířil právě z United v roce 2012. Zadarmo!

PAŽIT

Jistě, pokud k přestupu skutečně dojde, do konce roku se United přestupní částka vrátí do kasy jen díky prodeji replik dresů s Pogbovým jménem a číslem na zádech.

Sportovní optikou: Real Madrid před čtyřmi lety získal neméně kvalitního – a hlavně prověřenéh­o – Chorvata Luku Modriče za třetinu této astronomic­ké sumy. Stejně stál po přepočtu na aktuální kurz Juventus v roce 2001 jistý Pavel Nedvěd.

A když už byla řeč o Cristianu Ronaldovi: nyní jednatřice­tiletý Portugalec stál Real Madrid v roce 2009 tehdy rekordních 94 milionů liber. Ale to už španělský velkoklub věděl, že nekupuje zajíce v pytli.

Pogbův příběh připomíná více než cokoliv jiného čistý byznys, ve kterém sportovní hledisko obchodu hraje pramalou roli a který po této stránce nedává smysl.

Třiadvacet­iletý ofenzivní záložník je jistě kvalitním fotbalisto­u. Jedním z nejlepších na svém postu. Na druhou stranu – zatímco francouzsk­ý mladík potřebuje na osm ligových branek celou sezonu, pro duo Ronaldo–Messi jde o slabší měsíční porci.

Třeba je José Mourinho skutečně takovým stratégem. Možná cítí, že Pogba začne od nové sezony trhat i jiné rekordy než ty finanční a týkající se počtu účesů za sezonu. Pogba totiž patří v kreacích na hlavě k nejaktivně­jším fotbalistů­m současnost­i. Natolik aktivním, že vyvstává otázka, zda si kouč Manchester­u United skutečně zamiloval jeho fotbalové umění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia