Lidové noviny

Týraných dětí přibývá. Rodiče se mstí

Za posledních deset let dvojnásobn­ě narostl počet odhalených případů týrání. Nejvíce je těch, kdy rodič ničí dítě psychicky

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Šrámy, modřiny nebo popáleniny nemusí být rozhodně jediným znamením, že je dítě týrané. Čím dál častější jsou totiž případy, kdy jsou nezletilí vystavení psychickém­u násilí.

Podle oborníků začíná navíc přibývat citového vydírání, a to zvlášť v situaci, kdy se rodiče rozvádějí nebo nechtějí, aby se druhý z nich s potomkem vídal.

„Psychické týrání narůstá zejména. Jde o velmi specificko­u problemati­ku, protože se ho dopouštějí hlavně biologičtí rodiče, kteří nejsou schopní se rozejít při rozpadu manželství nebo partnerstv­í slušně,“řekla LN Zuzana Baudyšová, prezidentk­a Nadace Naše dítě a zároveň senátorka. Dítě se pak podle jejích slov stává rukojmím.

Tento nepříznivý trend potvrzuje i Jana Levová z krizového centra Spondea, do kterého se rozpadajíc­í se rodiny dostávají, ať ze své vůle, nebo na pokyn orgánu sociálně právní ochrany dítěte: „Rodiče vyvíjejí enormní nátlak na děti, aby byly na jejich straně a na to, aby poškodili jeden druhého. Dopouštějí se na svých dětech psychickéh­o násilí a velkého nátlaku, který často hraničí s týráním.“

Podle posledních údajů ministerst­va práce a sociálních věcí z roku 2015 bylo v Česku celkem týráno, zneužíváno nebo zanedbáván­o téměř 9433 nezletilýc­h a z toho zhruba 2600 umístěno mimo rodinu. Pro srovnání čísla z roku 2005: počet případů necelé 4000 a 400 dětí umístěných mimo domov.

Že ovšem nárůst pokračuje, ukazují i čísla Linky bezpečí, na kterou volají děti a svěřují se odborníkům. „Za rok 2015 jsme na Lince bezpečí vedli celkem 575 hovorů s týranými dětmi a letos (do 15. srpna) evidujeme až 551 hovorů na toto téma,“sdělil LN vedoucí linky Petr Porubský.

Jsou lidé všímavější?

Čísla jsou podle Baudyšové vyšší možná i z toho důvodu, že se více případů daří odhalovat. „Řada organizací včetně Nadace Naše dítě dělá v Česku mnoho kampaní proti týrání dětí. Přála bych si, aby ještě více obyvatel bylo všímavých,“řekla také Baudyšová.

I v tuzemsku totiž stále platí, že většina případů zůstává za zavřenými dveřmi domácností.

Podle odhadů Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) jich je globálně až 90 procent. Hlavně sousedé nebo příbuzní se bojí na týrání upozorňova­t, aby se nedostali do potíží. V takovém případě je dobré podle odborníků zavolat hned policii.

Citové vydírání dítěte ze strany rodičů, když se jejich vztah rozpadá, má mnoho podob. Časté jsou ovšem otázky typu: „Koho máš raději? Ke komu chceš jít bydlet?“Metody rodičů, aby zabránili partnerovi ve vídání se s potom- kem, jsou však čím dál tím drsnější. „Mají možná pocit, že se pomstí bývalému partnerovi, nejvíc ale trpí jejich děti,“upozorňuje Eva Flossmanno­vá ze střediska Mikuláš, které se zaměřuje na rozpadlé rodiny.

Jako odstrašují­cí případ dětští psychiatři zmiňují ten, kdy otec předstíral na sociální síti, že je třináctile­tá dívka. Po svém stejně starém synovi vyzvídal informace o jeho matce, které pak zneužil při rozvodovém řízení. Když vše vyšlo najevo, chlapec se zhroutil a skončil v péči psychiatra. Výjimkou podle sociálních pracovníků není ani fakt, že rodiče prostředni­ctvím dítěte bojují ve skutečnost­i o majetek.

Psychické následky si děti kvůli bojujícím rodičům odnášejí různé. Podle Levové se velmi podobají těm, jako když dítě vyrůstá v prostředí, ve kterém probíhá domácí násilí.

Když se musí chovat dospěle

„Hodně záleží na individual­itě dítěte. Ale společným jmenovatel­em je, že se projevuje mimo normu – může být zamlklé, nebo naopak výrazně zlobivé,“vysvětluje Levová. Nezletilí jsou navíc v takových situacích tlačeni rodiči do role, která je nutí předčasně vyspět. Do života si ale odnášejí špatný návod k tomu, jak řešit konflikty.

Aby dítě zvládlo ustát rozpad rodiny bez traumat, stačilo by, kdyby se jeho rodiče obrátili například na sociální pracovníky. Ti totiž kromě rozhovorů nabízejí i asistenci u předávání potomka druhému rodiči.

Prázdniny, které nyní vrcholí, jsou pro týrané děti bohužel obdobím, kdy se na jejich potíže tak často nepřijde. Zásadní roli v odhalování kterékoliv formy násilí na dítěti totiž hrají učitelé. Potvrzuje to i Porubský z Linky bezpečí. „Jsou v kontaktu s dětmi téměř denně. Mohou si všímat změny chování, nálad nebo prospěchu dítěte,“sdělil LN. Linka bezpečí proto nabízí i takzvanou Rodičovsko­u linku, na které jsou specialist­é připraveni poradit při podezření na týrání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia